EPA/JOHN COWPLAND

Oljeläckaget Nya Zeelands värsta miljökatastrof

Oljeläckaget från ett fraktfartyg som kört på grund utanför Nya Zeeland uppskattas nu som den värsta maritima miljökatastrofen som någonsin drabbat landet.

Fraktfartyget Rena skadades ytterligare i en storm i natt och läcker nu ut fem gånger så mycket olja som i går.

Miljöminister Nick Smith säger att myndigheterna inte kunnat göra något för att täppa till läckaget.

Nu tror man att upp till 350 ton olja hamnat i havet. Tidigare bedömdes mängden vara kring 20 ton. Fartyget har evakuerats på grund av den hårda sjögången.

Rena körde på grund förra veckan och befaras slitas isär och sjunka. Enligt uppgifter från i går finns det fortfarande cirka 1700 ton tjockolja ombord.

Lastfartyget sände på tisdagen nödsignaler och den 36 man starka besättningen evakuerades. Båtar i närheten samlades och tog hand om besättningen från det skadade fartyget Rena som riskerar att brytas sönder.

Den första oljan från det läckande fartyget nådde på måndagen en av Nya Zeelands populäraste stränder på Nordön. Stora oljeklumpar hittades på stranden från det fem kilometer breda oljebältet.

Fåglar i ett område där sälar, valar och delfiner också finns har redan dött.

Försök har nu gjorts att täcka skadorna i de läckande oljetankarna. Men myndigheterna räknar med att mer olja kommer att rinna ur lastfartyget och säger att ytterligare föroreningar på stränderna är oundvikliga.

Omkring 250 människor, bland dem experter från flera länder, hjälper räddningsarbetarna att rensa stränderna och rengöra drabbade fåglar. Ytterligare 300 personer från försvaret står beredda att gripa in.