Foto: Lehtikuva/Pekka Sakki

Katainen: Läget är allvarligt

– Det är otroligt viktigt att vi får ett avtal till stånd. Just nu är det globala ekonomiska läget sådant att få saker är helt och håller i finländarnas händer, men ett centraliserat löneavtal är en sådan fråga, säger statsminister Jyrki Katainen (Saml).

När nyheterna om att både tjänstemannacentralen FTFC och fackcentralen FFC förkastar lönebudet från Finlands näringsliv EK och teknologibranchen dessutom går ut med strejkvarsel är statsministern fåordig.

– Jag måste diskutera med alla parter först, innan det kan jag inte kommentera. Men läget är rätt allvarligt, så mycket är klart.

Vid middagstid har Katainen nyss träffat parterna.

– Vi diskuterade inte hur staten kunde gå in på en mer konkret nivå. Men om en koordinerar modell blir verklighet är det frågan om en enorm förändring och staten är beredd att komma emot, säger Katainen.

Katainen poängterar ändå att statens roll i frågan främst är att lyssna, statsmakten är inte en part i förhandlingarna.

Med tanke på den finländska arbetsplatserna och landets konkurrenskraft är det av största vikt att ett avtal blir till, säger Katainen.

– Om det misslyckas står vi inför en osund lönetävlan som också äter på köpkraften. Alla förlorar i slutändan när arbetslösheten ökar.