Foto: Hbl-arkiv/Tor Wennström

Lipponen fick sänkt vitsord, kvarsittning

Sanningen om Paavo Lipponens konflikt med sin religionslärare är en helt annan än den man kunnat läsa i Aamulehti. Offren var Lipponen och hans bror som fick kvarsittning och sänkt uppförandevitsord.

I första delen av sina memoarer Muistelmat 1 redogör tidigare statsminister och presidentkandidat Paavo Lipponen (SDP) för mobbningen som han och hans bror utsattes för av sin religionslärare i Kuopio lyceum på 1950-talet. Så här skriver Lipponen, enligt referat i dagens Ilta-Sanomat:

”Hela min skoltids värsta kris råkade jag ut för när min bror Osmo och jag hamnade i konflikt med religionsläraren Viljo Tikanoja. Osmo berättade på en rast att läraren hade slagit honom. Då gick jag tillsammans med Osmo till lärarrummet och bad att få tala med lektor Tikanoja. Då han kom till dörren frågade jag om det stämde att han slagit min bror? Längre hann jag inte förrän Tikanoja röt ”du får två timmars kvarsittning och sänkt vitsord i uppförande. Osmo får ytterligare två timmar och sänkt vitsord också han!”

Aamulehti har i två repriser skrivit att Paavo Lipponen slog religionsläraren på käften. I dagens nummer upprepar Aamulehti den ursäkt som publicerades redan i går på nättidningen. Redaktör Olli Helen ber Lipponen om ursäkt för den felaktiga uppgiften, men vidhåller en helt annan version än den som står att läsa i boken Muistelmat 1.

Helen skriver att den storvuxne, 14-årige Paavo Lipponen i klassrummet använde ett så kraftigt språk mot läraren Tikanoja att han skräckslagen flydde till lärarrummet.

Det är oklart om Paavo Lipponen godtar Aamulehtis ursäkt.