Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari

Aamulehti ber Lipponen om ursäkt

Paavo Lipponen (SDP) försäkrar att han aldrig slog sin lärare. Aamulehti som påstått att han gjort så ber nu om ursäkt.

Tidningen publicerade i går en kolumn av Olli Helen där det framgick att Lipponen skulle ha slagit sin religionslärare på 1950-talet.

I dag reagerade Paavo Lipponen i ett pressmeddelande:

–Jag kräver en offentlig ursäkt av Aamulehtis chefredaktör och redaktör Helen som införs på tidningens ledarsida. Ifall inte det lögnaktiga påståendet återtas till alla delar utan några krusiduller kommer jag att stämma Aamulehti inför domstol, skrev Paavo Lipponen.

– Helen ljuger. Uppgiften att jag slagit religionsläraren på käften är lögn. Jag slog aldrig någon på käften i Kuopio lyceum. Min bror och jag var fullkomligt utsatta för lärarens godtycke, vilket jag beskrev i mina memoarers första del.

Aamulehti publicerade snart en ursäkt på tidningens webbsida. Olli Helen säger sig nu ha utrett vad som egentligen hände i Kuopio lyceum.

– Från många olika källor har jag fått veta att Paavo Lipponen verkligen aldrig slog religionsläraren. Enligt uppgift hade Lipponen använt ett så kraftigt språk mot läraren att han blev skrämd för den storvuxne, 14-årige Paavo och flydde till lärarrummet, skriver Helen.