Simo och Pyhäjoki duger för kärnkraft

Både i Simo och Pyhäjoki var Högsta Förvaltningsdomstolens avslag på besvär mot kärnkraftsplaneringen väntat. Men Fennovoima vill ännu ha några veckor på sig för beslutsfattandet.

Kärnkraftsbolaget Fennovoima fortsätter att planera för ett kärnkraftverk både i Simo och Pyhäjoki. Men om några veckor är beslutet om den slutliga placeringsorten att vänta.
– Båda möjligheterna är verkligen öppna ännu, vi ska bekanta oss med Högsta förvaltningsdomstolens avgörande och se om det där finns något som ännu påverkar vårt beslut, säger Fennovoimas vd Tapio Saarenpää.

HFD beslöt i dag att avslå de besvär som lämnats in mot den markplanering som gör det möjligt att bygga ett kärnkraftverk antingen i Simo eller i Pyhäjoki i norra Finland. HFD gör ingen prioritering mellan orterna, men kräver vissa preciseringar i de landskapsplaner som gäller placeringsorterna.

– Beslutet var väntat, vi har gjort ett grundligt arbete med planeringen, säger Simos kommundirektör Esko Tavia.

Han säger sig vara nöjd med HFD:s beslut.

Nöjd är också kommundirektören i Pyhäjoki Matti Soronen. Även han säger att HFD:s beslut var det väntade.
– Vi har gjort allt som krävs av kommunen och förvaltningen för att bereda grunden för att kärnkraftverket placeras här, säger Soronen.

Saarenpää påpekar att besvären mot planeringen inte på något sätt påverkat Fennovoimas tidtabell för kärnkraftsprojektet.