De grönas tre ledamöter och SFP:s enda ledamot lyckades inte fälla förslaget att gå med i planeringsarbetet för en fjärde kärnreaktor i Olkiluoto. Foto: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Helsingfors valde kärnkraften

Helsingfors Energi går med i planeringsarbetet för den fjärde kärnreaktorn i Olkiluoto. Bolagets direktion fattade beslutet i morse med rösterna 5–4.

Det gick som väntat då Helsingfors Energis direktion röstade om att delta i planeringsarbetet för den fjärde kärnreaktorn i Olkiluoto. Samlingspartiets tre och Socialdemokraternas två direktionsledamöter röstade för, De grönas tre ledamöter och SFP:s enda ledamot mot.

Det betyder att bolaget viker 29 miljoner euro för planeringsarbetet. Summan motsvarar en knapp tiondel av budgeten för planeringen, vilket också är Helsingfors Energis andel i Industrins Kraft (TVO).

– Det är inte ett ekologiskt eller ekonomiskt bärkraftigt beslut. Det är inte vårt uppdrag att se till att Finland minskar andelen importerad elenergi, utan att trygga Helsingfors Energis ekonomiska lönsamhet på ett miljövänligt sätt, säger direktionsmedlemmen Mikael Sjövall (SFP).

I och med beslutet förbehåller sig Helsingfors Energi rätten att delta i den egentliga investeringen i Olkiluoto fyran. Reaktorbygget uppskattas kosta 6 miljarder av vilket Helsingfors Energi i så fall ska stå för en knapp tiondel.

Omröstningen om planeringsbeslutet togs om på onsdagen på grund av ett formfel på förra mötet. Då var det Helsingfors Energis vd Seppo Ruohonen som föredrog ärendet. Det stred mot förvaltningslagen eftersom han sitter i PVO:s och EPV:s styrelser. De båda kraftbolagen är delägare i TVO.