De grönas tre ledamöter och SFP:s enda ledamot lyckades inte fälla förslaget att gå med i planeringsarbetet för en fjärde kärnreaktor i Olkiluoto. Foto: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Helsingfors valde kärnkraften

Helsingfors Energi går med i planeringsarbetet för den fjärde kärnreaktorn i Olkiluoto. Bolagets direktion fattade beslutet i morse med rösterna 5–4.

Det gick som väntat då Helsingfors Energis direktion röstade om att delta i planeringsarbetet för den fjärde kärnreaktorn i Olkiluoto. Samlingspartiets tre och Socialdemokraternas två direktionsledamöter röstade för, De grönas tre ledamöter och SFP:s enda ledamot mot.

Det betyder att bolaget viker 29 miljoner euro för planeringsarbetet. Summan motsvarar en knapp tiondel av budgeten för planeringen, vilket också är Helsingfors Energis andel i Industrins Kraft (TVO).

– Det är inte ett ekologiskt eller ekonomiskt bärkraftigt beslut. Det är inte vårt uppdrag att se till att Finland minskar andelen importerad elenergi, utan att trygga Helsingfors Energis ekonomiska lönsamhet på ett miljövänligt sätt, säger direktionsmedlemmen Mikael Sjövall (SFP).

I och med beslutet förbehåller sig Helsingfors Energi rätten att delta i den egentliga investeringen i Olkiluoto fyran. Reaktorbygget uppskattas kosta 6 miljarder av vilket Helsingfors Energi i så fall ska stå för en knapp tiondel.

Omröstningen om planeringsbeslutet togs om på onsdagen på grund av ett formfel på förra mötet. Då var det Helsingfors Energis vd Seppo Ruohonen som föredrog ärendet. Det stred mot förvaltningslagen eftersom han sitter i PVO:s och EPV:s styrelser. De båda kraftbolagen är delägare i TVO. 

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.