Foto: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Helsingfors välsignar reaktorplaner

Helsingfors Energi förbereder sig på att investera över en halv miljard euro i nästa kärnreaktor i Olkiluoto. Utan att det gagnar staden, säger en som röstar emot.

I dag ska Helsingfors Energis direktion klubba igenom ett beslut om att vika 29 miljoner euro för planeringen av den fjärde kärnreaktorn i Olkiluoto. Rösterna lär falla 5–4.

– Om inte någon av samlingspartisterna eller sossarna är frånvarande. Då kan det gå andra vägen, säger direktionens vice ordförande Piia Häkkinen (Gröna).

Hon lämnade in ett motförslag som förlorade då frågan plötsligt dök upp på det förra direktionsmötet. Lite för plötsligt och oförberett faktiskt, för i dag måste direktionen ta om proceduren på grund av ett formfel i brådskan.

Faktum är att Helsingfors Energi är delägare i Industrins Kraft (TVO) och måste delta i planeringen för att inte förlora möjligheten att gå in i det bolag som bildas kring Olkiluoto fyran. Planeringen kostar 300 miljoner och bygget beräknas kosta 6 miljarder. Helsingfors Energis andel är ungefär en tiondel av båda summorna, vilket betyder att bygget kan kosta stadens energiverk över en halv miljard.

– Om kalkylerna håller, men det gjorde de ju inte för Olkiluoto trean. Och så beaktas det inte hur mycket det verkligen kostar att montera ned reaktorn när dess tid är förbi. I Tyskland räknar man med betydligt större belopp för avvecklingen, säger Häkkinen.

Hon frågar sig, och den övriga direktionen, om det är motiverat att Helsingfors Energi i egenskap av stadens affärsverk satsar så stora pengar på ett projekt som i hennes tycke inte ger stadsborna någon konkret nytta.

– Olkiluoto ersätter inte vår egen produktion. Våra fjärrvärmekraftverk genererar redan mer el än staden använder och de startas upp varje gång det blir kallt.

Ska vara självförsörjande

SDP-ledamoten Jouko Sillanpää invänder att fjärrvärmen självklart behövs bara lokalt men att elen kan säljas utomlands och ge pengar som bolaget och staden minsann behöver. han anser att Helsingfors Energi ska vara en ansenlig aktör på framtidens nordeuropeiska elmarknad.

– Alla EU-länder borde vara mer eller mindre självförsörjande inom energi på sikt. Och den här lösningen görs för framtiden, säger han.

Direktionens ordförande Jere Lahti (Saml) säger tvärt emot Piia Häkkinen att en andel i Olkiluoto fyran självklart gagnar helsingforsarna.

– Att stå utanför planeringen vore definitivt mot stadens intressen. Det är i hela landets intresse att höja vår självförsörjning. Vi måste följa förändringarna i omvärlden.

Helsingfors Energis vd Seppo Ruohonen säger att det behövs investeringar i inhemsk energi för att upprätthålla konkurrenskraften. Hans budskap är att vi inte får vara för importberoende. Men Häkkinen vidhåller att Olkiluoto fyran inte minskar importberoendet.

– Vi importerar från Ryssland för att det är billigare, och det är billigare för att rysk kol- och kärnkraft inte omfattas av EU-krav. Mer inhemsk kärnkraft ändrar inte på den ekvationen, säger hon.

Sillanpää säger att Häkkinens perspektiv är för kort.

– Olkiluoto fyran kommer inte att stå klar före 2020, möjligen dröjer det ännu längre. Vi talar om en tid då Tyskland kört ner sin kärnkraft och Lovisareaktorerna gjort sitt. Vi måste satsa på självförsörjning och utsläppsfri energi.

Han tror att Olkiluoto fyran blir en god affär.

– Att vår andel är en tiondel av 6 miljarder betyder inte att vi betalar 600 miljoner. TVO:s kassaflöde – intäkter från elförsäljningen – täcker en stor del av kostnaderna.