Foto: Lehtikuva/Markku Ulander

Skyddspolisen började följa med de misstänkta redan 2009

Redan 2009 började polisen bevaka de två personer som nu häktats misstänkta för att förbereda terrorism. Den ena är kvinna, den andra man. Bägge har sina rötter i Somalia, uppger Ilta-Sanomat.

Det var mycket lite nytt som avslöjades då Centralkriminalens och Skyddspolisens höll en gemensam presskonferens i dag om det misstänkta terroristfallet, det första i Finland.

Kommissarie Kaj-Erik Björkqvist som leder utredningen bekräftade att två har häktats, en kvinna och en man. De har utländska rötter men har bott länge i Finland. Om de är finländska medborgare eller inte vill polisen inte avslöja. Ilta-Sanomat skriver att de ursprungligen är somalier.

Enligt polisen misstänks de häktade ha gjort sig skyldiga till förberedelse för terroristbrott. De har inte själva planerat något dåd, men samlat pengar och värvar frivilliga för ett terroristnätverks räkning. Frågan om vilket nätverket är svarar polisen inte på.

Likaså blir frågor om det planerade terrordådet obesvarade. Skulle det ske i Afrika, i Mellanöstern eller i Europa? När skulle det ske och vad skulle ske? Polisen lyssnar artigt på frågorna, men skakar på huvudet och tiger.

Lite bakgrund till fallet avslöjar polisen ändå, trots den för övrigt mycket restriktiva informationslinjen. Skyddspolisen började redan 2009 övervaka några personer i Storhelsingfors som kunde misstänkas för förberedelse till terroristbrott. I maj i år ansåg man misstankarna vara så starka att man kopplade in Centralkriminalpolisen som utför förundersökningen. Den 7 september anhölls de båda misstänkta som tre dagar senare häktades efter beslut i Helsingfors tingsrätt.

– Efter det har vi utfört husrannsakan på många adresser i Storhelsingfors. Vi har beslagtagit handlingar och datorer som nu analyseras, berättar kommissarie Kaj-Erik Björkqvist.

Han utesluter inte att flera personer är inblandade i fallet. Men tillsvidare har inte fler än två häktade gripits.

Om de häktade samlat pengar till terrorism, hur stora belopp handlar det om?
– Polisen har en bra bild av summorna, men vi kan inte avslöja några detaljer, säger Björkqvist.

Har de häktade haft beröring med attacker som utförts i utlandet?
– Inte direkt. Men de har kontakt med internationella terroristnätverk.

Biträdande chef för Skyddspolisen, Olli Kolstela, vidhåller att hotet för en terrorattack inte har ökat på senare tid.

– Hotbilden är den samma som tidigare. Risken för ett terrordåd i Finland är liten. Samtidigt ska man minnas att terrorismen nått också Norden. Det är därför inte uteslutet att också Finland en dag kan drabbas.

Olli Kolstela berättar att händelserna i Oslo i somras fick Skyddspolisen att se över också hotet från högerextremister.
– Vi upptäckte ingenting som skulle tyda på att det finns risk för motsvarande attack i Finland. Hos oss handlar terrorhotet främst om att det kan finnas människor i Finland som aktivt stöder terrorism genom att samla pengar och värva frivilliga. Det aktuella fallet är ett sådant.

En paragraf om terroristbrott infördes i strafflagen 2003. Då kriminaliserades handlingar som är ägnade att stödja terrorism genom finansiering eller värvning. För värvning kan person dömas som grundar en terroristgrupp eller som värvar personer för att utföra terroristbrott.

För finansiering kan den dömas som samlar pengar som används för terrorism. Straffet är fängelse från fyra månader till åtta år.