Vi behöver en kandidat med både hjärta och mod, sade SFP-basen Stefan Wallin innan han presenterade Eva Biaudet som presidentkandidat. Foto: Leif Weckström

Eva Biaudet vill bli SFP:s kandidat i presidentvalet

Minoritetsombudsman Eva Biaudet vill föra fram värderingar som tolerans, respekt och omsorg om de svaga i kampanjen.

Eva Biaudet backas upp av minister Elisabeth Rehn, som nästan valdes till president år 1994. En delegation bestående av hela partiledargarnityret uppvaktade Biaudet på tisdagen.

– Vår kandidat ska vara en liberal kandidat för alla och visa partiets värderingar till exempel då det gäller frisinne och respekt. Vi ska ha en kandidat som får de andra att bekänna färg. Ett parti med ett socialt samvete behöver en kandidat med både hjärta och mod, sade SFP-basen Stefan Wallin innan det väntade namnet offentliggjordes.

Elisabeth Rehn, med egen erfarenhet av två presidentval - det första 1994 då hon slog alla med häpnad genom att ta sig till den andra omgången - prisade Biaudets personliga egenskaper som stark rättskänsla, energi och lyskraft. Hon betonade också den utrikespolitiska erfarenheten.

– På mina resor har jag ofta stött på folk som arbetat med Eva i internationella sammanhang, och de har alla hälsat och berömt henne för ett gott ledarskap.

Biaudet själv vill inte ta ställning till specifika politiska innehållsfrågor i det här skedet, men återkommer ofta till att hon vill stå för värden som tolerans, respekt och mänskliga rättigheter. Dessutom betonar hon vikten av en aktiv utrikespolitik. Beslutet att ställa sig till förfogande har hon fattat alldeles nyligen, säger Biaudet.

– Det var ett svårt beslut och jag har funderat länge. Men jag tycker att det är viktigt att vi får ett äkta val med många olika slags kandidater.

Biaudet är tills vidare den enda kvinnliga kandidaten. På mångadskvällen meddelade Centerns Anneli Jäätteenmäki att hon inte står till förfogande.

– Det skulle se väldigt konstigt ut om vi inte hade en enda kvinnlig kandidat, inte minst med tanke på att vi vill lyfta upp jämlika rättigheter också i utrikespolitiken. Det är till fördel för alla att det blir ett riktigt val med kandidater av olika slag, sade Biaudet.

Biaudet var länge riksdagsledamot och hon har också varit minister. Åren 2007–2010 jobbade hon med att bekämpa människohandel för OSSE.

Svenska folkpartiet utser officiellt sin presidentkandidat vid en extra partidag den 22 oktober.

Som upplägget ser ut i dag ser Biaudet ut att bli den enda kvinnan som ställer upp i presidentvalet. Sauli Niinistö (Saml), Paavo Lipponen (SDP) och Pekka Haavisto (De gröna) har meddelat att de har för avsikt att kandidera. Timo Soini (Sannf) kommer med sitt besked om en månad. Centern har haft problem att vaska fram en kandidat. Paavo Väyrynen hoppas få ställa upp i valet och Mauri Pekkarinen har låtit förstå att han kan överväga en kandidatur.