Foto: Hbl-arkiv/Kristoffer Åberg

SFP ut med kandidatnamn – Biaudet hetaste spekulationen

I dag lär det klarna vem SFP ställer upp som kandidat i presidentvalet. Även om Elisabeth Rehn dök upp på namnlistorna antas hon ha kommit med för att stödja förhandsfavoriten Eva Biaudet.

Klockan 13 på tisdag har Svenska folkpartiet och minister Elisabeth Rehn kallat till presskonferens med presidentvalet som tema. Även om spekulationerna kring huruvida den tidigare ministern och nästan valda presidentkandidaten från valet 1994 direkt kom i gång så erfar Hbl att det handlar om att även Rehn ska ställa sig bakom partiets hetaste kandidatnamn, Eva Biaudet.

Ingendera av kvinnorna gick att nå för en kommentar på måndagen och också partiets informationschef Marcus Hagström var förtegen.

– Någon officiell kandidatnominering blir det inte utan den sker vid partidagen 22 oktober, beroende på hur många kandidater det finns.

Enligt Hbl:s källor finns det ändå i dagsläget bara ett namn på listan och det är Eva Biaudet. Att Rehns namn dyker upp ska ses som ett tecken på att den erfarna politikern, likt flera andra inom partiet, offentligt vill stödja Biaudet som säkert fortfarande minns SFP:s kandidatnominering från 2006. Då blev hon sidsteppad och Henrik Lax valdes i stället till SFP:s kandidat. Rehn har flera gånger uttryckt sitt stöd för Biaudet.

Partiet har i alla fall vänt på stenarna för att få fram kandidater, i väntan på att Biaudet ska bestämma sig för om hon vill vara med i presidentspelet. Bland dem som nämnts som potentiella kandidater finns åtminstone Christoffer Taxell, Carl Haglund och Stefan Wallin. Biaudet, numera landets minoritetsombudsman och prisbelönt för sina människorättsinsatser, har ändå ansetts kunna bli en stark motkraft till de andra partiernas manstunga namn Sauli Niinistö (Saml), Paavo Lipponen (SDP) och Pekka Haavisto (Gröna).

Centern söker för sin del fortfarande efter andra kandidater än veteranpolitikern Paavo Värynen och SFP:s partisekreterare Johan Johansson har hunnit föreslå att Centern ställer sig bakom deras kandidat. Hur det blir med den saken klarnar sannolikt efter att det finns ett konkret SFP-namn att ta ställning för.

Tisdagens tillställning ordnas i den nya riksdagsbyggnadens informationsutrymmen.