Victoria: Håll tummarna för oss!

– Jag mår bra, till och från. Som man ska, tror jag, säger kronprinsessan Victoria efter beskedet att det blir en kunglig bebis i vår.

Sveriges mest kända graviditet har väckt känslor i hela Europa.

– Vi vill tacka för alla lyckönskningar som vi har fått. Nu får vi hoppas att allt går bra. Håll tummarna, sade Victoria på torsdagsmorgonen när hon för första gången kommenterade sitt tillstånd.

– Det är lång tid kvar och jag hoppas att ni har tålamod, sade hon och log mot den församlade presskåren utanför Folkets hus i Stockholm.

Prins Daniel gav sin första kommentar till pressen redan på onsdagskvällen.

– Vi är ju jättelyckliga och glada förstås, men det är ju ett halvår kvar. Så vi får ta en dag i taget, sade prinsen.

Balansera rollerna

Både Victoria och Daniel har flera gånger uttryckt sin längtan efter barn. Men Victoria är samtidigt mycket pliktmedveten och kommer inte att ta ledigt från jobbet, slår författaren Herman Lindqvist fast.

FAKTA
Kungliga födslar
  • Om Victoria och Daniel väljer att följa släkttraditionen kommer deras barn att födas hemma på Haga slott.
  • Kung Carl XVI Gustaf föddes på Haga Slott den 30 april 1946.
  • Kronprinsessan Victoria föddes som prinsessa på Karolinska sjukhuset i Solna den 14 juli 1977.
  • Prins Carl Philip (född som kronprins) föddes på Stockholms slott den 13 maj 1979.
  • Prinsessan Madeleine föddes på Drottningholms slott den 10 juni 1982.

– Hon kommer att tvingas balansera mellan yrkesrollen och mammarollen som vilken svensk småbarnsmamma som helst, säger han.

Han tillägger att, även om kronprinsessparet har personal till sin hjälp, så är det ett problem även i kungliga familjer.

– Drottning Silvia berättade för mig att hon hade ständigt dåligt samvete över att hon måste åka bort på kvällarna. Särskilt Madeleine reagerade väldigt starkt. Hon kunde stå i fönstret och gallskrika när mamma åkte iväg.

Graviditeten kommer att ta uppmärksamheten från de senaste månadernas turer kring kungen. Men om tillskottet stärker monarkin beror helt på vad som händer i omvärlden och runt kungafamiljen, säger Herman Lindqvist.

– En majoritet av svenska folket tycker att monarkin ska finnas kvar så länge det inte händer något tokigt.

Följer traditionen

En ny prins eller prinsessa innebär också klirr i kassan hos framförallt kvälls- och veckopressen, även om det uppsvinget inte slår kronprinsparets bröllop förra året, gissar Fredrik Svedjetun, chefredaktör på branschtidningen Dagens Media.

Pengar kan det också bli för den som satsar på att den nya medlemmen av kungafamiljen får heta Zlatan–och får rätt. Men mer troligt är att Sveriges kommande tronarvinge får ett klassiskt kunganamn.

– Ett namn som inte använts på länge är Oscar och Erik för pojkar. För flickor tror jag att Ulrika ligger bra till, och Sofia, säger Herman Lindqvist.