På gott humör. Victoria delade ut pris till Årets Svensk i Världen på Grand Hotel i Stockholm i dag. Foto: AFP / Lehtikuva

Kronprinsessan Victoria gravid – beräknad tid i mars

Kronprinsessan Victoria väntar barn i mars 2012, meddelar svenska hovet i ett pressmeddelande.

Den blivande modern mår bra, meddelar hovet.

– Hovet och kungafamiljen gläds naturligtvis åt beskedet, säger Bertil Ternert, informationsansvarig för hovet.

Svenska hovet har därmed bekräftat uppgifterna som varit i svang en längre tid. Under hösten förväntas inga större förändringar i kronprinsessparets program.

Aftonbladet träffade kronprinsessan strax efter att nyheten släppts och fick den glada kommentaren:

– Jag har jättemycket att se fram emot i höst, säger kronprinsessan till Aftonbladet på nätet.

Att beskedet var efterlängtat syntes bland annat i att hovets hemsida kraschade strax efter att nyheten släppts. Det tog närmare en halv timme innan det gick att komma in på sajten igen.

Gratulationerna strömmar in på nätet av såväl läsare som offentiga personer. Till Expressen.se säger Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt att han gläds med Victoria. Informationen nådde honom tidigare i dag.

– Det är med stor glädje jag har tagit del av nyheten. Ni har en fantastisk upplevelse att se fram emot och jag vill skicka mina varmaste gratulationer till er båda, hälsar han kronprinsessparet.

Bröllop i fjol

Bakgrund
Victoria och Daniel
  • 30 maj 2002: Kronprinsessan Victorias förhållande med Daniel Westling från Ockelbo blir offentligt. Paret träffades på gymmet Master Training där han var Victorias personlige tränare.

  • Juli 2003: Under semesterfirande med pojkvännen på Solliden på Öland talar kronprinsessan för första gången om Daniel i en intervju. Kungen och drottningen visar sig för första gången offentligt med dotterns pojkvän.

  • Augusti 2003: Vid ett statsbesök i Finland viftar kungen bort frågor om en eventuell förlovning, men om Westling säger han att "Det är bra att ungdomarna tar hem kamrater och så vidare, så att man får lära känna dem".

  • Februari 2004: Daniel Westling ger sin första intervju–för skoltidningen En Spänn i Ockelbo. Till tidningen säger han att han vill bilda familj om "tio år".

  • Augusti 2005: Daniel följer för första gången med kronprinsessan Victoria på ett bröllop. Kronprinsessan visar sig med ett smycke som föreställer två sammanflätade bokstäver: V och D.

  • April 2006: Daniel Westling gör sitt första officiella framträdande med hela kungafamiljen i samband med kungens privata födelsedagsmiddag. I juli samma år är Daniel för första gången inbjuden att delta i kronprinsessans födelsedagsfirande på Öland.

  • Juni 2008: Det blir officiellt att Daniel skrivit på ett hyreskontrakt för en tvårummare i Pagebyggnaden på Drottningholm. Enligt hovets informationschef innebär det inte att Daniel och kronprinsessan blir sambor, eftersom hon bor i Sjöflygeln några hundra meter bort.

  • 24 februari 2009: Förlovningen offentliggörs.

  • 23 mars 2009: Bröllopsdatumet offentliggörs.

  • 19 juni 2010: Victoria och Daniel Westling gifter sig i Storkyrkan i Stockholm.

  • 17 augusti 2011: Hovet tillkännager att Victoria är gravid. Nedkomsten beräknad till mars 2012.

Victoria och Daniel Westling gifte sig den 19 juni i fjol efter att ha förlovat sig i februari 2009. Kronprinsessparet bor på Haga slott i Solna. Som tronarvinge kan Victoria bli den första kvinnliga regenten inom släkten Bernadotte.

Stor betydelse för monarkin

– Härliga tider, säger hovreportern Sten Hedman, som länge bevakat hovet, efter att ha hört nyheten.

Att kungafamiljen väntar utökning har, enligt honom, stor betydelse för monarkin på flera vis.

– Tronföljden säkras och klampet av små barnfötter är efterlängtat efter allt elände runt boken om kungen och rapporteringen om Silvias pappa. Det här känns uppfriskande, säger Hedman.

"Ett kärleksbarn"

– Jag blir oerhört glad. De har varit under en oerhört hård press. Det finns ju ingen människa i Sverige som har sådan press på sig att föda barn, säger författaren Herman Lindqvist.

Han säger att Victoria föddes av det första kungliga par som gift sig av kärlek sedan Erik den XIV.

– Det är ett barn som föds som kärleksbarn. Victoria föddes i ett sådant äktenskap. Alla andra par har varit hopförda av politiska skäl, säger Herman Lindqvist.

Enligt nuvarande successionsordning saknar barnets kön betydelse, säger Herman Lindqvist. Victoria blir första svenska tronarvinge att föda barn.

– Vi har inte haft någon kvinnlig kronprinsessa sedan prinsessan Kristina och hon var ju inte gift, säger Herman Lindqvist.