EPA/KERIM OKTEN

Upploppen sprider sig utanför London

De våldsamma upploppen fortsätter att skaka den brittiska huvudstaden för tredje natten i rad.

Premiärminister David Cameron avbröt tidigt på tisdagsmorgonen sin semester i Toscana, för att flyga hem till ett London som för tredje natten i rad stod i lågor.

Under natten spred sig de våldsamma upploppen till nya delar av huvudstaden - samt till städerna Birmingham, Liverpool, Bristol och Manchester.

Ögonvittnen beskrev hur maskerade människor plundrade affärer, beväpnade med basebollträn och träpåkar, samtidigt som polisen var oförmögen att stoppa kravallerna.

– Allt exploderar omkring oss, det är som en krigszon. Jag har aldrig sett en sådan respektlöshet för människor, berättade en pubägare i Croydon för BBC, efter att ha tvingats barrikadera sig inne i baren för att fly undan attackerande plundrare.

I Croydon i sattes ett helt kvarter i brand under måndagskvällen och i Enfield, norr om huvudstaden, plundrades och eldhärjades en stor lagerlokal tillhörande elektronikjätten Sony.

– Jag hörde en explosion och gick ut och tittade. Jag såg att dörren var insparkad och sedan såg jag folk komma ut därifrån med spelkonsoler i händerna. När de såg mig sprang de i väg, men en av dem kom fram och slog till mig i ansiktet, berättar Tommy Tompson, som jobbar i ett intilliggande hotell, för BBC.

I Birmingham har 87 människor gripits i de oroligheter som rasat i centrala delarna av staden. I Liverpool ska 300 unga ha satt eld på ett antal bilar. Även från Manchester och Bristol kommer rapporter om mindre oroligheter.

På måndagen hade 239 personer gripits i upploppen, den yngsta en 11-årig pojke. Minst 35 poliser rapporteras ha skadats.

Under natten mot tisdagen hittades även en 26-årig man allvarligt skottskadad i en bil i Croydon, men det var oklart om händelsen hade något samband med oroligheterna.

Mark Duggans död var startskottet

  • 4 augusti klockan 18.15 lokal tid skjuts 29-åriga Mark Duggan ihjäl i samband med polisen specialoperation kring vapenbrottslighet i Tottenham. Omständigheterna är oklara, men rapporter om skottlossning på båda sidor förekommer.
  • 6 augusti bekräftar polisen undersökningskommission IPCC formellt dödsfallet.
  • Klockan 17 samlas cirka 300 personer utanför polisstationen i Tottenham. De kräver rättvisa för Duggan.
  • Klockan 20.20 börjar våldet, flaskor kastas mot polisbilar. Butiker och bilar antänds. Brandkåren släcker minst 49 bränder under natten. Butiker plundras. 26 poliser och tre civila skadas. 61 personer grips.
  • 7 augusti: Plundring och våld bryter ut också på andra ställen i London: Enfield, Brixton, Dalston och Walthamstow. Enligt polisen verkar protesterna vara välplanerade. Över 100 personer grips och ytterligare nio poliser skadas.

 

• Se karta över upploppen (The Telegraph)

 

• Video: Sky News reporter Mark Stone befinner sig i Clapham Junction där plundring pågår.