LEHTIKUVA / AFP PHOTO/JACK GUEZ

Avhopp efter regeringsprotester i Israel

Kritiken ökar mot den israeliska regeringens ekonomiska politik.

En ledande tjänsteman inom finansdepartementet avgick på söndagen och angav "motsättningar" som anledning till avhoppet.

Haim Shani, som är generaldirektör inom det israeliska finansdepartementet, meddelade sin avgång dagen efter det att mellan 80 000 och 120 000 demonstranter samlats i protester mot de höga levnadskostnaderna i Israel.

"Det svåra beslutet togs efter en lång tids motsättningar om avgörande frågor samt hur verksamheten styrs", skrev Shani i ett uttalande där han meddelade sitt avhopp.

"De senaste dagarnas utveckling har belyst problemen som jag har beskrivit och har förstärkt min uppfattning om att jag inte kan fullfölja mitt arbete", skrev han.

Tältläger
Kritiken riktas mot premiärminister Benjamin Netanyahu och finansminister Yuval Steinitz från högerpartiet Likud.

Utspelet följde på omfattande protester under lördagskvällen i Tel Aviv, Haifa och Jerusalem samt ytterligare sju städer, där demonstranterna vände sig mot de höga levnadskostnaderna och krävde ökad social rättvisa.

Demonstranterna, i huvudsak bestående av sekulära unga, kräver "social rättvisa, inte välgörenhet" och kritiserar neddragningarna inom den offentliga sektorn och orättvisor inom sjukvård och utbildning. De har satt upp tältläger och kräver rimliga bostadskostnader.

Protesterna har spridit sig de senaste veckorna.

Ultimatum
Den fackliga organisationen Histadrut uppger att man har ställt ett ultimatum till premiärminister Netanyahu och krävt diskussioner för att få en lösning på den sociala krisen.

Sedan 2004 har Israels tillväxt legat kring 4,5 procent, medan arbetslösheten sjunkit från 11 procent till cirka 6 procent.

Men klyftan mellan fattiga och rika i Israel är bland de största i världen. 2011 hamnade Israel på femte plats när det gäller ojämlikhet bland OECD:s 34 medlemsländer.

På grund av protesterna har Netanyahu ställt in en planerad resa till Polen.