Ultraortodoxa judar äter avslutningsmiddag efter sabbaten, precis innan demonstrationerna i Tel Aviv inleddes. EPA/OLIVER WEIKEN

Omfattande demonstrationer i Israel

Mellan 80 000 och 120 000 människor demonstrerade på lördagen runt om i Israel mot höga levnadskostnader och krav på social rättvisa.

Demonstrationerna i Tel Aviv, Haifa och Jerusalem samt ytterligare sju andra städer är vad lokala medier kallar medelklassens uppror.

Protesterna har spridit sig de senaste veckorna. Demonstranterna har satt upp tältläger och krävt rimliga bostadskostnader och kritiserat sociala orättvisor inom sjukvård och utbildning.

Demonstranterna, i huvudsak bestående av sekulära unga, kräver "social rättvisa inte välgörenhet" och kritiserar neddragningarna inom den offentliga sektorn.

Den fackliga organisationen Histadrut uppger att man har ställt ett ultimatum till premiärminister Benjamin Netanyahu och krävt diskussioner för att få en lösning på den sociala krisen. Om så inte sker kommer den fackliga organisationen att ta alla till buds stående medel.

Det är dock oklart om Histadrut kommer att göra gemensam sak med de kommunanställdas fackförening, som utlyst strejk till den 1 augusti.

Sedan 2004 har Israels tillväxt legat kring 4,5 procent, medan arbetslösheten sjunkit från 11 procent till cirka 6 procent.

Men klyftan mellan fattiga och rika i Israel är bland de största i världen. 2011 hamnade Israel på femte plats när det gäller ojämlikhet bland OECD:s 34 medlemsländer.

På grund av protesterna har Netanyahu ställt in en planerad resa till Polen.