EPA/ABDI HAJJI HUSSEIN

Al-Shabaab: Fienden utnyttjar torkan

Lokalbefolkningen kan själv hantera svälten i Somalia. Torkan utnyttjas av yttre fiender, hävdar en talesman för islamistiska al-Shabaab.

- Deras nya strategi är att flytta folk utomlands, särskilt till kristna grannländer som Etiopien och Kenya, så att deras tro kan tillintetgöras och de kan bli manskap och soldater åt de kristna, sade schejk Ali Muhamud Rage i al-Shabaabs radio på lördagen.

- Gud gjorde inte så att de behöver en fiende utifrån eller icke-muslimer, sade han och hävdade att lokala handelsmän och muslimska hjälpare mycket väl kan förse befolkningen med mat.

Afrikas Horn lider av den svåraste torkan på 60 år, och FN beräknar att tolv miljoner människor är svårt påverkade. I flera områden har man klassat läget som hungersnöd, det högsta på nödskalan. Tusentals somalier har flytt till grannländerna.

Men al-Shabaab körde ut de flesta utländska hjälpare redan i fjol, och har förhållit sig kluvet senaste tiden när mathjälp ändå har börjat levereras utifrån.

Organisationen NSP, rådgivare i bistånd till Somalia, säger att det finns splittring inom al-Shabaab. De mest hårdföra i rörelsens ledning avvisar all utländsk hjälp, medan mer moderata med stark klananknytning är öppnare för samarbet