Redo åka iväg. Godah Abdiaziz säger att han önskar han kunde åka i väg till Somalia för att hjälpa de värst drabbade, kvinnorna och barnen. Foto: Dan Andersson

Ilska och maktlöshet inför svälten i Somalia

Det går inte en timme utan att Godah Abdiaziz tänker på svältkatastrofen i Somalia. För honom och andra somaliskfödda finländare är det jobbigt att veta att hjälpen har svårt att nå fram på grund av rebellernas förbud.

Dagligen är Godah Abdiaziz i kontakt med släkt, vänner och grannar i Mogadishu för att följa med läget.

– Mogadishu är inte direkt drabbat, men det ligger nära de värsta områdena. Många har flytt till huvudstaden och de har ingenting. Men att hjälpa dem är svårt, för alla har det så knappt från förr.

Han är ställföreträdande ordförande för Somaliska förbundet i Finland. Vi träffas vid Braheplanen i Helsingfors där förbundet ordnar en fotbollsturnering för ungdomar.

I solskenet och till ackompanjemang av bollar som sparkas och spelare som ropar är vi långt borta från kaoset och nöden. Godah Abdiaziz vet att det kan vara svårt att föreställa sig den grad av nöd som nu råder i Somalia för människor som lever i det prydliga välordnade Helsingfors.

– Där finns ingen stat som kan hjälpa dem. Och när islamiströrelsen al-Shabaab vägrar släppa in hjälp finns det ingen som kan hjälpa. Jag blir så arg varje gång jag tänker på hur de beter sig.

al-Shabaab, som kontrollerar största delen av södra Somalia, kastade ut alla hjälporganisationer för två år sedan och har vägrat släppa in mathjälp fram till nu.

Gruppen har också förnekat att det alls är någon hungersnöd.

Omänskligt lidande

Enligt Godah Abdiaziz är det olidligt att höra berättelserna om hur människor i stället för att få hjälp tvingas vandra 600–700 kilometer till flyktinglägren i Kenya.

– Det är hemskt att höra hur mödrar tvingas lämna sina ännu levande barn vid vägkanten för att de inte orkar bära dem, för att de är så svaga. Det går inte ens att föreställa sig hur det känns att lämna sitt eget barn. Och det är inte bara en eller två, utan tusentals som tvingas göra så.

Godah Abdiaziz tar en paus och tittar ut över fotbollsplanen en stund. Sedan samlar han sig och säger att läget i Somalia är i tankarna hela tiden.

– Ibland när jag rör mig på stan kan jag stanna upp framför ett kafé och se på människorna som dricker kaffe och äter någon läcker bulle, och tänka på att allt det säkert kostat fem sex euro. För bara en eller två euro kan man se till att ett barn i Somalia får mat och mjölk.

Somaliska förbundet samlar in pengar för Unicef i samband med fredagsbönen i dag. På lördag fortsätter insamlingen. Somaliska insamlare har också kontaktat Finlands Röda Kors och ska samla in pengar i huvudstadsregionen från och med i dag.

”Världen sluter ögonen”

Åbobon Wali Hashi har redan varit ute med insamlingsbössa på Åbos gator och säger att han förvånades över hur engagerade människor var.

– Jag var ute i måndags och då tänkte ju alla på händelserna i Norge, men ändå var det många som ville delta i insamlingen.

Han är själv från centrala Somalia, som inte drabbats lika hårt av svälten. Men ilskan över den styrande islamistgruppen al-Shabaabs vägran att snabbt tillåta hjälp är stor.

– Det är sorgligt att se hur världen sluter ögonen och bara säger att vi kan inget göra. Varningarna om svälten och hungersnöden kom redan i fjol – och då visste man redan att islamisterna hindrar all hjälp.

Wali Hashi berömmer den finländska regeringen och specialsändebudet Pekka Haavisto för ett aktivt grepp, men säger att det är de stora spelarna, som USA, som nu borde gripa in.

Pengar strömmar in

Kyrkans utlandshjälp säger att insamlingen för Östafrika gått förvånansvärt bra med tanke på att det är sommar och många ännu är ute på sommarstugorna.

– Vi hade fram till onsdagskvällen fått in 213 000 euro, berättar informatör Ulla Kärki.

På Finlands Röda Kors säger informationsdirektör Hannu-Pekka Laiho att man fram till i onsdags fått in mellan 110 000 och 120 000 euro. Siffran är lite osäker eftersom han inte vet vad gatuinsamlingarna har gett.

Också Unicef säger att insamlingen nu tagit fart. I början av veckan hade det flutit in 80 000 euro, säger Miriam Azar.

– Nu inleder vi en större kampanj med insamlingsbössor i Helsingfors och Åbo.

Också internationellt börjar pengarna flyta in. Världslivsmedelsprogrammet WFP meddelade i går att man under de senaste dagarna fått löfte om ytterligare cirka 175 miljoner euro, i tillägg till de pengar som flutit in tidigare.

SVÅRT FÅ IN MAT:

  • Somalia har drabbats allra hårdast av de svältdrabbade länderna i Östafrika.
  • Sammanlagt 11,3 miljoner människor lider av matbrist.
  • FN har deklarerat officiell hungersnöd på två områden, Shabelle och Bakool.
  • Islamistgruppen al-Shabaab, som kontrollerar största delen av södra Somalia, kastade ut alla hjälporganisationer 2009. Gruppen har förnekat hungersnöden och säger att den bara är FN-propaganda. Gruppen har vägrat släppa in någon mathjälp i de hårt drabbade områdena.
  • Efter mycket roende och hopande landade det första flygplanet med mathjälp från WFP i Mogadishu i onsdags.
  • Tiotusentals somalier flyr nu svälten till Mogadishu och över gränsen till Kenya och Etiopien.
  • I går rapporterades om häftiga strider mellan de somaliska regeringsstyrkorna och AU-trupper mot al-Shabaab.
  • Somalia har varit i inbördeskrig sedan 1990, och det har sedan dess inte funnits någon centralregering i landet.
  • I Finland finns det över 12 000 personer med somali som modersmål och 6 600 som har somaliskt medborgarskap.