Jutta Urpilainen och Jean-Claude Juncker (t.h) diskuterade kravet på säkerheter. Foto: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / GEORGES GOBET

Finlands krav på säkerheter diskuterades grundligt

Jutta Urpilainens krav på säkerheter fick understöd i Bryssel.

Euroländerna är färdiga att ta i bruk de säkerheter som Finland kräver "i vissa fall".

Det sade eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker på en presskonferens i natt.

Utan säkerheter kommer Finland inte att delta i det stödpaket till Grekland som nu förbereds.

Enligt finanskommissionär Olli Rehn diskuterades Finland krav på säkerheter grundligt. Enligt Rehn utreds nu under vilka omständigheter säkerheter skulle kunna användas. Rehn sade på en presskonferens att Jutta Urpilainen "mycket kraftigt" poängterade vikten av säkerheter.

Finansministrarna tillsatte en arbetsgrupp som ska lämna förslag till hur ett nytt flerårigt räddningspaket till Grekland ska finansieras.

Eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker sade vid en presskonferens att den privata sektorn kommer att delta i det nya räddningspaketet och att förhandlingar, om hur de ska ske, kommer att genomföras så snart som möjligt.

–Om den grekiska skulden skrivs ned, om räntorna sänks och om löptiden förlängs så kan man utgå från att det kommer att vara till stor hjälp för Grekland.

I ett öppet brev till Juncker skriver Greklands premiärminister Giorgos Papandreou att euroländerna agerat för långsamt när det gällt att hejda krisen och att man satt inrikespolitik före den gemensamma valutan.

EU har tillåtit "en kakofoni av röster och åsikter i stället för en gemensam agenda, vilket skapar mer panik än säkerhet", skriver Papandreou.