Jutta Urpilainen träffade Greklands finansminister Evangelos Venizelos på euroländernas krismöte. Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Georges Gobet.

EU-länderna utreder krav på säkerheter

Inga klara lösningar för krishjälpen till Grekland nåddes under Euroländernas möte på måndag. Den privata sektorns andel är en stötesten.

I skuggan av de mörka moln som tornar upp sig över Italiens ekonomi träffades euroländernas finansministrar i går för att diskutera krishjälpen till Grekland.

Finansminister Jutta Urpilainen (SDP), som för första gången deltog i den här konstellationen, framförde Finlands krav på säkerheter för det nya hjälppaketet till Grekland.

– Kravet på säkerheter lämnar inte utrymme för förhandlingar. Det är absolut för oss, sade Urpilainen då hon kom till euroländernas finansministermöte i Bryssel.

Privata sektorn diskuterades

Enligt Reuters diskuterades möjligheter att köpa tillbaka Greklands skuld eller att låta den privata sektorn ta ett större ansvar.

Tyskland, Nederländerna, Österrike och Finland har önskat att banker, försäkringsbolag och andra privata aktörer ska medverka i krishjälpen till Grekland. I flera veckor har resultatlösa förhandlingar förts med internationella finansinstitutet IFI.

Någon slutgiltig lösning för krishjälpen presenterades inte under gårdagen. Småningom börjar det ändå bli bråttom. Det nya hjälppaketet för Grekland måste bli klart före början av september. En del av landets lån förfaller nämligen till betalning i mitten av september

Extramöte inget krismöte

Stämningen blev extra dramatisk av att Europeiska rådets ordförande Herman van Rompuy ordnade ett extra möte för EU-ledningen före euroländernas möte. Det här mötet fick genast benämningen krismöte i flera medier.

Enligt Van Rompuys informatör var det inte frågan om ett krismöte utan ett koordinationsmöte. Enligt Reuters källor diskuterades ändå stödpaketet till Grekland och Italiens situation.

Ekonomikommissionär Olli Rehn deltog också i mötet.

Serien med ekonomimöten fortsätter i morgon när alla EU:s ekonomi- och finansministrar samlas till Ecofin-möte. Då ska bland annat de europeiska bankernas stresstest diskuteras.