Tjänstefel att inte anmäla jäv

Okunskap och slarv är den vanligaste orsaken till att tjänstemän eller politiker inte uppger sina bindningar då de måste. Jämfört med andra sakområden får Kommunförbundet flest förfrågningar om jäv.


– Den vanligaste orsaken till att en jävig person inte på eget initiativ har anmält sig jävig är helt enkelt slarv eller att man inte känner till jävsgrunderna, säger ledande juristen Riitta Myllymäki på Kommunförbundet.

Hon säger att jävssituationer kan vara komplicerade och ofta är en tolkningsfråga. Ansvaret ligger ändå i första hand på personen själv.

– För det mesta kan personen bäst själv avgöra om han eller hon är jävig eller inte.

Vad kan kommuninvånaren göra som misstänker osakliga bindningar i ett ärende?
– Man kan man göra ett rättelseyrkande eller om det är frågan om ett fullmäktigebeslut så heter det kommunalbesvär. Ärendet kan överklagas till förvaltningsdomstolen.


Kan man överklaga när som helst?
– Ifall exempelvis ett ärende har beretts i nämnd och går vidare kan man överklaga först då ärendet har avgjorts av det slutliga organet. Då ser man på hela beslutskedjan ifall någon varit jävig i ett organ.

Vad ska man göra om man sitter med på nämndens möte och misstänker att någon är jävig?
– Vem som helst som är närvarande kan ställa frågan om någon är jävig i frågan som behandlas. Om inte den misstänkte själv anmäler jäv trots att det finns belägg för det beslutar mötets majoritet om personen är jävig eller inte. Det här gäller i alla kommunala organ.

Kan politiker korrigera ett beslut där någon medverkande varit jävig så att det inte går att överklaga?
– Om ärendet ska gå vidare kan exempelvis en nämnd ta om behandlingen med ”rätt” sammansättning bara det görs före kommunens slutgiltiga beslut har fattats.

Kommunförbundet rekommenderar att man alltid anmäler sig jävig om det är en tolkningsfråga huruvida man är jävig eller inte.

– Då ska också orsaken till jäv antecknas i protokollet. Men om det inte finns någon orsak får man inte heller förklara sig jävig.

Kommunförbundet rådgör hela tiden med personer kring jävsfrågor. Det är den överlägset största sakfrågan.

– Vi får tiotals förfrågningar om jäv varje vecka, säger Riitta Myllymäki.

Bara en jävsgrund för ledamöter

• En fullmäktigeledamot är endast jävig i ett ärende som gäller honom eller henne personligen eller någon närstående.
• Tjänstemän samt förtroendevalda i nämnder och kommunstyrelsen är dessutom jäviga om:
• personen själv eller närstående företräder en part.
• avgörandet kan medföra stor nytta eller skada för personen eller dess närstående.
• personen eller närstående är inblandad i ledningen för en organisation som ärendet kan medföra stor skada eller nytta för.
• om opartiskhet av något annat särskilt skäl äventyras.
• Personen själv är ansvarig för att anmäla jäv. Om en tjänsteman inte anmäler jäv i en situation där det är klart att han är jävig är det tjänstefel.