Bild: Wilfred Hildonen

Kommuner vill förnya lag om bindningar

Kommunförbundet vill se klarare lagstiftning kring offentliggörande av fullmäktigeledamöters bindningar.


– Riksdagsledamöterna offentliggör sina bindningar och visst utövar även fullmäktigeledamöter en så betydande makt att det är motiverat att känna till deras bindningar, säger gröna fullmäktigegruppens ordförande Mari Puoskari.

Alla gröna fullmäktigeledamöter i Helsingfors publicerade redan förra hösten sina bindningar till företag, organisationer eller intressegrupper.

Socialdemokraterna har nu gjort likadant. På deras webbsajt finns alla fullmäktigeledamöters bindningar uppgivna.

Samlingspartiets gruppordförande i fullmäktige Harry Bogomoloff säger att samlingspartisterna inte har tagit något beslut på att alla ska redovisa sina bindningar även om det är en rekommendation.

– Har man inget att dölja så är det väl inget problem att offentliggöra sina bindningar. Men det kan ju hända att man inte rapporterar allt ändå.

Sfp:arna i Helsingfors håller på och samlar in uppgifter från alla fullmäktigeledamöter. Fullmäktigegruppens sekreterare Henrik Creutz säger att alla fullmäktigeledamöter ställt sig positiva till det hela och att uppgifterna kommer att publiceras småningom.

Även politiker är ärliga
Mari Puoskari tycker att det definitivt borde bli obligatoriskt för alla att offentliggöra sina bindningar. Det tycker inte Harry Bogomoloff.

– Det tycker jag inte. Jag tror nog att väsentliga bindningar kommer fram i alla fall via till exempel avundsjuka kolleger. Man måste utgå från att folk är ärliga, även politiker, säger Harry Bogomoloff.

Sfp gruppens ordförande i fullmäktige Nils Torvalds säger att han själv inte har något emot ett obligatorium. Han säger att det inte finns någon orsak till att hålla dylikt hemligt eftersom det ändå är offentliga uppgifter.

– Ifall personer har investeringar eller sitter i styrelser är det offentliga uppgifter. Men det är ju klart att vi gör det enklare för medborgarna att kontrollera eventuella bindningar genom att publicera dem på våra hemsidor.

Klarare regler behövs
Direktören för juridiska enheten på Kommunförbundet Arto Sulonen är missnöjd med hur situationen har utvecklats.

– Då det inte finns gemensamma regler uppstår det olika praxis i olika kommuner. Dessutom börjar man lätt moralisera och de som publicerar sina bindningar klankar ner på dem som inte gör det.

Enligt Arto Sulonen är det rätt många fullmäktigeledamöter i Finland som har gått in för att publicera sina bindningar. Han ser två olika motiv bakom publiceringarna.

– En del visar sina bindningar av moraliska skäl. Andra gör det eftersom det innebär god publicitet.

Arto Sulonen säger att det blir problematiskt då offentliggörandet kan användas som ett slagträ i valkampanjer.

– Det behövs klara regler för hur alla ska göra. Jag kan inte säga hur det borde skrivas om, men vår inställning är att reglerna måste förtydligas.

Kommunförbundet ska i höst behandla publicering av bindningarna i samband med förnyelseplanerna av kommunallagen.