Foto: Lehtikuva

Arbetsförhållandena på Borgbacken undersöks

Stiftelsen Barnens dag, som äger Borgbacken, ska utreda anställningsförhållandena på nöjesfältet. Även Södra Finlands regionförvaltningsverk kommer att undersöka om allt har gått rätt till.

I tv-programmet A-studio på onsdagskvällen framkom att säsongarbetarna på Borgbacken är underbetalda och ofta också underbemannade. Borgbackens VD, Risto Räikkönen, väckte förundran genom att avbryta två intervjuer två han fick frågor om sommararbetarnas löner.

Seppo Sauro, verksamhetsledare vid Centralförbundet för barnskydd, tycker att Risto Räikkönen kunde ha varit mer sansad i intervjun.

– Men jag har fortfarande fullt förtroende för Räikkönen. Nu ska vi utreda vad som ligger bakom hans uttalanden i intervjun, säger Sauro.

Sauro representerar Centralskyddet för barnskydd i förvaltningsrådet för Stitelsen Barnens dag, som har utnämnt vd:n Risto Räikkönen. Stiftelsen Barnens dag äger i sin tur Borgbacken.

– Det är oerhört viktigt att man inte prutar på säkerheten när det gäller barn. Arbetstiderna måste vara strikta. Det finns regler och de som inte följer tiden måste få en sanktion, säger Sauro.

Ordföranden för stiftelsen styrelse Pentti Kiviniemi säger att styrelsen inte varit medveten om att arbetsförhållandena är dåliga på Borgbacken.

– Styrelsen kommer att utreda om processerna gått rätt till när vi har vårt nästa möte i augusti. Vi måste evaluera om våra direktiv tillämpats alltför hårt, säger Kiviniemi.

Enligt tidningen Kotimaa kommer även Södra Finlands regionförvaltningsverk att undersöka arbetsförhållandena på Borgbacken.