Foto: Wikimedia Commons.

Borgbacken utnyttjar unga anställda

Enligt Yles A-studio har Borgbackens sommarjobbare usla arbetsvillkor.

Nöjesfältet Borgbacken hör traditionellt till de mest populära sommararbetsplatserna. Men enligt tv-programmet A-studios undersökning är en sommar på Borgbcken allt annat än en dröm.

De anställda erbjuds ingen hälsovård, får dålig lön, jobbar i för långa skift och tilldelas varningar för förseelser som att äta lakrits på fel ställe. Anonyma sommarjobbare säger att de inte ens får ta en paus för att gå på toaletten. De får inte heller uttala sig om sitt jobb i massmedier eller på Facebook, rapporterar A-studio.

Nya anställda får 7,50 euro i timmen, vilket är betydligt lägre än minimilönen för dem som utför samma slags jobb inom andra företag på nöjesfältet.

Enligt Borgbackens vd Risto Räikkönen, som intervjuades i programmet, kan den låga lönen motiveras med att de anställda får andra förmåner. Förmånerna går ut på att de får åka kostnadsfritt i nöjesfältets anläggningar och kommer in gratis till landets övriga nöjesfält.

Räikkönen sade att Borgbacken snarare är en livsstil än en arbetsplats. Många av de anställda som uttalade sig delade inte det här synsättet.

Räikkönen ilsknade till när Yles reporter undrade varför sommarjobbare på till exempel McDonald's får mycket högre lön. Räikkönen avbröt intervjun två gånger och krävde att kamerorna skulle stängas av.