Den avgående statsministern Mari Kiviniemi gratulerade den nyvalde statsministern Jyrki Katainen direkt efter valet i riksdagen. Foto: Tor Wennström

Katainen utsedd till statsminister

Som väntat valdes Jyrki Katainen (Saml) till statsminister i den nya regeringen.

Den nya regeringen hann inte ens tillträda innan sprickorna i fasaden blev uppenbara. Vänsterförbundets Markus Mustajärvi och Jyrki Yrttiaho bröt partidisciplinen och röstade emot Jyrki Katainen (Saml) som statsministern i plenisalen.

Den nye statsministern tog inte motståndet inom regeringsleden speciellt hårt, men påpekade efteråt att det finns orsak att repetera spelreglerna.

– Vi får lov att diskutera saken vidare. Den här gången är det inte ett problem, men det är helt klart att alla partier i regeringen måste handla ansvarsfullt. Varje grupp bär sitt eget ansvar för det, sade Katainen då han klarat av den långa gratulantkön i riksdagen.

Vänsterförbundet gick också snabbt ut med en varning till de två ledamöterna.

– Mustajärvi och Yrttiaho inte bara röstade mot Katainen, utan samtidigt mot hela regeringen, sade Annika Lapintie till FNB.

Efter omröstningen i riksdagen lämnade Jyrki Katainen och Mari Kiviniemi (Cent) sina hälsningar till presidenten med ekonomin som ett centralt tema. Kiviniemi påpekade hur den avgående regeringen fått fart på ekonomin, medan Katainen igen påpekade behovet av hållbara statsfinanser.

Katainen har redan hunnit få kritik för den planerade ekonomiska poltiken.

– Kritik kommer alltid, och olika intresseorganisationer har sina egna synvinklar. Vi har en mycket klar plan för hur vi ska stoppa skuldsättningen och öka tillväxten, kvitterade Katainen.

Tarja Halonen betonade i sin hälsning till regeringen att det EU-kritiska budskapet i valet måste tas på allvar.

– Öppenhet och deltagande i det internationella samfundet är viktiga medel för att bygga upp förtroende i EU-politiken.

Halonen uppmanade också regeringen att rikta extra uppmärksamhet mot den växande rasismen och främlingsfientligheten, samt de fattigas allt mera utsatta situation.

På måndag gör Jyrki Katainen sina första statsbesök i Stockholm och Tallinn.