Foto: Mikko Stig/Lehtikuva

De är Finlands nya ministrar

Hbl listar Finlands nya ministrar.

Samlingspartiet


Statsminister Jyrki Katainen. Den Savolaxbördige Esbobon fyller 40 den 14 oktober men har redan en lång politisk karriär bakom sig. Finansminister sedan 2007, partiordförande sedan 2004, riksdagsledamot sedan 1999. Förespråkade som finansminister bl.a. stresstest för banker på EU-nivå. Magister i samhällsvetenskaper, gift med tidigare proffsfotbollsspelaren Mervi Katainen. Paret har två döttrar, den yngsta född 2009. På fritiden lagar Katainen mat, jagar och idrottar – bl.a. springer han en maraton per år (rekordtid 3.54.23).

Näringsminister Jyri Häkämies. Den Kotkabördige politices magistern fyller 50 den 30 augusti. Riksdagsledamot sedan 1999, lyftes till försvarsminister i Vanhanen II 2007 och fortsatte under Kiviniemi. Väckte dubiös uppmärksamhet bl.a. då han i sitt tal vid amerikanska CSIS-institutet sade att Finland i dag har tre säkerhetsutmaningar: Ryssland, Ryssland och Ryssland. Gift med Tuija Arhosola-Häkämies. Pappa till två söner, födda 1989 och 1993.

Utrikeshandels- och Europaminister: Alexander Stubb. Den avgående utrikesministern fyllde 43 i april. Fick nästflest röster i senaste val, efter Timo Soini. Plockades till utrikesminister 2008 då Ilkka Kanerva avgick. Var innan dess engagerad i EU-jobb, bl.a. som EU-kommissionens ordförande Romani Prodis rådgivare. Har aktivt pläderat för EU sedan 90-talet och publicerat flera böcker samt artiklar om unionen. Mycket idrottsorienterad, bl.a. ishockey, handboll, fotboll och golf där han spelat i landslaget både på junior- och seniornivå. Springer maraton och sysslar med triathlon. Gift med juristen Suzanne Innes-Stubb. Paret har två barn, födda 2001 och 2004.

Jord- och skogsbruksminister: Jari Koskinen. Den Hauhobördige jordbrukaren fyllde nyss 51. Politices magistern hann sitta på samma ministerpost ett knappt år 2002–03. Första gången in i riksdagen 1996 då Iiro Viinanen flyttade till andra uppdrag. Föreslogs bli gruppordförande men ställde inte upp. 2009 blev han direktionsmedlem i europeiska utvecklingsbanken i London. Hobbyer bl.a. golf, innebandy och ishockey. Gift med vicehäradshövding Minna Koskinen. Paret har två barn, födda 1991 och 1993.

Social- och hälsovårdsminister: Paula Risikko, 51. Född i Ylihärmä, bosatt i Seinäjoki. Doktor i hälsovetenskaper, prorektor vid Seinäjoki yrkeshögskola. Invald i riksdagen 2003, omsorgsminister i Vanhanens andra regering. Engagerad i vårdfrågor, har utarbetat den lag om äldreomsorgen som den förra regeringen aldrig stiftade men som nu finns inskriven i regeringsprogrammet. Säger att effektiv vård förutsätter större enheter. Gift med vd Heikki Risikko. Har en adoptivdotter.

Förvaltnings- och kommunminister: Henna Virkkunen, 39. Född i Joutsa, uppvuxen i Alavo och bosatt i Jyväskylä. Inte student men nog filosofie licentiat, jobbar på doktorsavhandling. Har arbetat som journalist och forskare. Kometkarriär som politiker: invald i riksdagen 2007, efterträdde Sari Sarkomaa som undervisningsminister 2008. Har påverkat universitetsreformen och har erfarenhet från kommunpolitiken. Har ett barn med maken Matti Mäkinen, kommundirektör i Hankasalmi.

 

Socialdemokraterna


Finansminister: Jutta Urpilainen, 35. Imponerade inte stort då hon blev vald till SDP:s ordförande efter Eero Heinäluoma år 2008. Men på tre fyra år har hon genomgått en metamorfos, fått en naturlig självsäkerhet och förmåga att förhandla utan att förlora tålamodet. I dag gillar partifolket henne skarpt och hon röner också äkta respekt inom de andra partierna. Urpilainen är pedagogie magister, klasslärare och uppvuxen i Karleby. Hon har suttit i riksdagen sedan 2003. Gift med Juha Mustonen. På fritiden umgås hon med familj och vänner, läser och spelar i riksdagens eget band, Parlamenttibändi.

Utrikesminister: Erkki Tuomioja, snart 62. Helsingforsaren är veteranen bland SDP:s ministrar. Han var utrikesminister mellan 2000 och 2007, invaldes i riksdagen första gången 1970 och 1991, efter 13 år som biträdande stadsdirektör för stadsplaneringsväsendet i Helsingfors. Tuomiojas brinnande intresse är utrikespolitik, han är en passionerad långdistanslöpare och talar utöver de båda inhemska god engelska, tyska, franska och estniska. Tuomioja ger ett lite buttert intryck och är ingen partyhaj som trivs med smalltalk och cocktail i handen. Gift med Marja-Leena Rajala.

Omsorgsminister: Maria Guzenina-Richardson, 42. Blev kändis när hon som första finländska blev hallåa i den brittiska musikkanalen Music-tv. Hon började sin politiska karriär i fullmäktige i Esbo och hade i början svårigheter att hävda sig, främst på grund av sin kändisbakgrund. Tack vare sin bakgrund som fotomodell vet hon hur hon ska posera framför kameran. I dag anses hennes intresse för familjefrågor och omsorgspolitik vara genuint och man lyssnar på hennes åsikter. Hon är student, frånskild och har två barn.

Undervisningsminister: Jukka Gustafsson, 64, är maskinsnickare men studerade som vuxen till magister i samhällsvetenskaper vid Tammerfors universitet. Han också varit rektor för Murikka-institutet som drivs av Metallarbetarförbundet. Han har suttit i riksdagen sedan 1987. Gustafsson har inte hållit särskilt hög profil utan nöjt sig med att påverka i bakgrunden. Till hans specialintressen hör fotboll. Han har spelat i riksdagens fotbollslag och i oldboysserien har han varit med om att vinna guld på FM-nivå. Han gillar att dansa och säger att han är intresserad av allt från astrologi till erotik. Gift med Virpi Gustafsson, två barn.

Arbetsminister: Lauri Ihalainen, 64, är från Pihtipudas och har bakom sig en nästan 40 år lång karriär inom fackföreningsrörelsen. Han är utbildad till timmerman men engagerade sig i facket redan 1970 då han valdes till ungdomssekreterare vid FFC. Karriären gick som på räls och mellan 1990 och 2009 var Ihalainen ordförande för FFC. Han ger ett sävligt intryck men är en slipad förhandlare som är väl insatt i arbetsmarknadsfrågor. Gift med Marja Ihalainen, två barn. I sin cv beskriver han sig som en lovande gitarrist.

Bostads- och kommunikationsminister: Krista Kiuru, 36, är pol.mag. med samhällsvetenskaper, filosofi och sociologi som huvudämnen. Hon komer från Björneborg där hon har varit både studiehandledare och lärare i framställningskonst vid det finska gymnasiet. Kiuru valdes in i riksdagen 2007 och omvaldes 2011. Valet av henne var oväntat, hon hör till de mer okända i riksdagen. Kiuru är ogift och han inte barn. På fritiden ägnar hon sig åt sin familj.

 

Svenska folkpartiet


Försvarsminister: Stefan Wallin. Den 44 år gamla Åbobon har lett SFP sedan 2006 och suttit i riksdagen sedan 2007. Pol.mag. från Åbo Akademi. Har också jobbat i några etapper som journalist vid Vasabladet och Åbo Underrättelser (andra redaktör 2000-2005) men en stor del av karriären har varit inom politiken. Har innehaft posten som kultur-, idrotts- och jämställdhetsminister sedan 2007. Innan det miljöminister en kort tid, efter Jan-Erik Enestam. Gift med professor Elina Pirjatanniemi. Paret har två döttrar. Fritidsintressen: komplicerad matlagning, engelsk ligafotboll och gym.

Justitieminister: Anna-Maja Henriksson. Den 47 år gamla Jakobstadsbon har suttit i riksdagen sedan 2007. Har läst juridik vid Helsingfors universitet, är vicehäradshövding och tjänstledig från sin tjänst som bankjurist vid Pedersörenejdens Andelsbank. Ordförande för Finlands svenska folkting. Gift med Janne Henriksson. Paret har två döttrar. Fritidsintressen: familj, vänner, friluftsliv, motion.

 

Vänsterförbundet


Kultur- och idrottsminister: Paavo Arhinmäki, 34. Partiordförande för VF sedan 2009. Uppvuxen i Böle i Helsingfors, bor numera i Hertonäs strand. Stadsfullmäktigeledamot i Helsingfors från 2001. I riksdagen sedan 2007. Vegetarian, cyklist och fotbollsentusiast. Har studerat vid Svenska social- och kommunalhögskolan.

Trafikminister: Merja Kyllönen (VF), 34. VF bestämmer i dag. Bioanalytiker, men har inte jobbat särskilt många dagar i laboratoriet. Kommer från Suomussalmi i Kajanaland. Invald i riksdagen 2007. Anger talkoarbete, poesi och motion som hobbyer.

 

Gröna förbundet


Miljöminister: Ville Niinistö, 34. Politices magister. Invald i riksdagen första gången från Egentliga Finlands valkrets 2007. Partiordförande för De gröna sedan förra helgen. Civil karriär: Vikarierande lärare, högskolepraktikant vid ambassaden i Jakarta, internatreceptionist i London, uppdrag vid Åbo universitet. Socialliberal. Niinistö är gift med svenska Miljöpartiets tidigare språkrör, riksdagsledamoten Maria Wetterstrand. Två barn.

Biståndsminister: Europarlamentarikern Heidi Hautala, 55, .

 

Kristdemokraterna


Inrikesminister: Päivi Räsänen, 51. Uppvuxen i Savolax, invald i riksdagen från Tavastlands valkrets 1995, bor sedan länge i Riihimäki. Läkare. Portalfigur för den konservativa kristna rörelsen i Finland, åtminstone bland dem som inte delar hennes åsikter. Motsätter sig abort och utökade rättigheter för homosexuella. Gift med teologie doktor Niilo Räsänen. Fem barn.