Hbl:s nuvarande chefredaktör Hannu Olkinuora.

Knäpptyst om Hbl:s nya chefredaktör

I morgon borde det finnas ett klart chefredaktörsnamn som KSF Medias styrelse kan ta ställning till. Bolagets vd tiger om vilka personer man diskuterat med.

Det är locket på om vem som ska efterträda Hannu Olkinuora, 61, då han i augusti efter tre år slutar som chefredaktör för Hufvudstadsbladet. Så mycket säger KSF Medias vd Henrik Johansson att han och styrelseordförande Kaj-Gustaf Bergh tillsammans sållat fram ett namn som ska presenteras för styrelsen på mötet i morgon eftermiddag.

– Vi har sökt efterträdaren och målsättningen är att kunna presentera ett namn på onsdag, säger Johansson.

Personen som söks ska främst vara en journalistiskt meriterad ledare och att hitta en sådan är inte lätt. Hur många som varit aktuella för posten som Hbl:s chefredaktör säger Johansson inte.

– Det är alltid utmanande att hitta lämpliga kandidater så listan är inte lång.

Han vägrar yppa om de starka namnen varit män eller kvinnor, eller om de kommit utifrån eller inifrån koncernen, som också omfattar Borgåbladet, Östra Nyland och Västra Nyland.

När namnet på Olkinuoras efterträdare blir offentligt är oklart. Styrelsen, som följt urvalsprocessen, diskuterar namnet i morgon men det är oklart om de vill höra honom eller henne innan saken blir offentlig. I bästa fall klarnar chefredaktörsvalet denna vecka.

Ifall den nya chefredaktören inte på grund av egna engagemang kan börja sitt arbete i september kommer biträdande chefredaktör Marit af Björkesten, som inte velat vara med i chefredaktörsspelet, att hålla i trådarna tills Olkinuoras efterträdare är startklar.

Det är inte bara Hbl som söker chefredaktör. Också i Österbotten pågår jakten på chefredaktör för Vasabladet sedan Lars Rosenblad i januari blev egenföretagare. Dessutom har Lars Hedman vid Österbottens Tidning också begärt att, efter 20 år som chefredaktör, få koncentrera sig på journalistiskt skrivande.

Hbl försökte i går förgäves nå både HSS Medias vd Hans Boije och styrelseordförande Tom Moring för att höra i vilket stadium den utdragna chefredaktörsjakten är.