Bilden togs i augusti 2008 då Hannu Olkinuora tillträdde som chefredaktör på Hbl. Foto: Cata Portin

Hannu Olkinuora slutar på Hbl

Hannu Olkinuora slutar som chefredaktör för Hufvudstadsbladet när hans kontrakt går ut i augusti. – Det finns ingen dramatik i det här, säger han.

Från ägarhåll meddelar Kaj-Gustaf Bergh att jakten på en efterträdare är i full gång.

När Hannu Olkinuora kom till Hbl för tre år sedan, hösten 2008, var det en smärre sensation. En branschveteran, just då styrelseordförande för Yle, tog överraskande över efter Max Arhippainen som valde att sluta istället för att acceptera ett reducerat chefskap.

Olkinuora beskrevs som "en förändringsledare" som skulle göra Hbl "till en lönsam tidning". I bakgrunden  fanns ägaren Konstsamfundets krav på att tidningarna i KSF-gruppen ska vara lönsamma senast 2011. Detta efter en årlig förlust för Hbl på  tre miljoner euro. Olkinuora betecknade  målsättningen  som realistisk.

– Det finns ingen yttrandefrihet utan lönsamhet, sade han då.

Och nu, 2011?

–  När jag kom hit hade jag ett uppdrag i tre steg. Tidningen skulle fräschas upp med en tydligare struktur efter den framgångsrika tabloidiseringen 2004. Avsikten var att få fler läsare att ta tidningen till sig. Det andra var att gå vidare med utvecklingen men det steget damp i mossen på grund av den världsomfattande finanskrisen. I stället tvingades vi ta ett steg tillbaka i och med omfattande sparåtgärder. Den tredje biten handlade om att bygga ett andra ben på den digitala verksamheten – webb, läsplatta – så att vi är konkurrenskraftiga i framtiden.

Upplever du att du nått upp till målsättningarna?

– Det får andra avgöra.

I sin första intervju för den egna tidningen 2008 presenterades Olkinuora som en ledare som tidigare  sanerat med hård hand på bland annat Svenska Dagbladet och samtidigt också förnyat redaktionstänket. Själv värjde han sig för saneringsstämpeln:

– Det här är inget saneringsprojekt, utan ett utvecklingsprojekt på en tidning som redan är väldigt bra, sade Olkinuora.

Så hur har det gått, har du sanerat?

– Nej, men det är alldeles klart att det som skedde mellan 2008 och 2009 i mycket påminde om en sanering på grund av  de grymma yttre omständigheterna. Hbl har ju ingen fallhöjd. Men i dag är vi på banan igen och det finns underlag för att den här affären ska gå runt, åtminstone på sikt.

Varför väljer du att avgå i det läget?
– Arbetet med att förnya innehållet och ta fram framtidens Hbl blev försenat på grund av finanskrisen men nu är vi på god väg och alla som gör Hbl vet vad det handlar om. Tidningen är redo att ta nästa steg, vi ska lägga i en högre växel och då passar det bra att byta chefredaktör. Det råkar sammanfalla lägligt med att mitt kontrakt går ut.

Vad ska du göra sen?
– Bara sådant som är roligt, viktigt och angeläget för mig och mina närmaste.

 

Vad är bäst  med Hbl?

– Vi har världens lojalaste och mest engagerade läsekrets.

Och det sämsta?

– Vår marknad är oerhört splittrad och det gör oss i alla avseenden till en utmanare.