Pedro Passos Coelhos anhängare firade hela natten. Foot: EPA/PAULO CORDEIRO

Portugals nya ledare lovar slimmad stat

Socialdemokraterna PSD vann det förtida parlamentsvalet i Portugal.

PSD:s ledare Pedro Passos Coelho anlände till sitt partis valvaka som en vinnare. Han stannade upp för att leende skaka hand och växla några ord på vägen.

En halv timme tidigare smet huvudmotståndaren, tidigare premiärministern José Sócrates, in på hotellet där hans supportrar samlats – utan att titta in i kamerorna.

När den riktgivande enkäten offentliggjordes några timmar senare visade det sig att partiledarna hade uppfattat situationen rätt. PSD:s försprång till PS var mycket större än man trott.

Dessutom det andra givna regeringspartiet, kristdemokraterna CDS, så många platser att Passos Coelho inte får några problem med att skapa en majoritetsregering.

Av de 230 platserna i parlamentet fick PSD 105, PS 73 och CDS 24. Hur stort svängrum Passos Coelho kommer att få råder det delade meningar om. Hans uttalade mål är att rejält ruska om den offentliga sektorn och slimma där det är onödigt fett. Planerna har väckt ont blod och oro hos bland annat facket.

– Vi är rädda för att läget är ännu värre än det ser ut, att Sócrates dolt fakta. Situationen är verkligen svår, säger Tiago Meló som är en av de aktiva inom partiets ungdomsorganisation JSD.

JSD är den största politiska ungdomsorganisationen i landet och 26-åriga Joana Bara Lopes, en av de invalda från Lissabon, känner att de unga verkligen vill ha en förändring.  Läs en intervju med henne i tisdagens Hbl.

Många portugiser tyckte också att det inte var värt att rösta. Bara 58,9 procent av de röstberättigade utnyttjade chansen. Av dem röstade 2,67 procent blankt, med motiveringen att det ändå inte spelar någon roll vem man röstar på eftersom den ekonomiska politiken dikteras av IMF och EU.

PSD fick 38,6 procent av rösterna. Premiärminister Jose Socrates socialistparti fick 28 procent av rösterna, då endast rösterna som getts utomlands återstod att räkna. Socrates meddelade att han avgår från partiets ledning som följd av resultatet.