Foto: All Over Press

Tysklandsresenärer ska undvika råa grönsaker

Det finns ingen orsak att undvika Tysklandsresor men däremot ska man undvika att äta rå tomat, sallad och gurka. På hemmaplan manar hälsoinstitutet THL till sedvanlig god handhygien.

Det är fortfarande oklart varför 17 personer dött i komplikationer av Ehec-bakterien men den mystiska epidemin till trots anser de finska myndigheterna att det inte finns skäl att begränsa resorna till Tyskland.

– Källan till epidemin är fortfarande oklar men det finns antydningar om att de som insjuknat har konsumerat rå tomat, gurka och sallad i högre grad än en jämförelsegrupp. De tyska myndigheterna rekommenderar att man inte äter de här grönsakerna råa, speciellt i norra Tyskland, säger infektionsläkare Mari Kanerva från THL.

Olika gissningar har cirkulerat i offentligheten, bland dem att grönsakerna smutsats av tvätt- eller bevattningsvattnet. Ännu är det ändå oklart varför så många blivit så sjuka och en del dött.

Ehec-bakterien är ingen ny figur. Årligen insjuknar 10–30 personer i Finland i blodig diarré som är typiskt om man smittas av bakterien. I de nu aktuella fallen handlar det inte heller om själva bakterien utan om en komplikation, kallad HUS, orsakad av bakterien. I Tyskland har 1 064 personer smittats av ehec, 470 av dem har fått allvarliga komplikationer.

Det märkliga i de nu aktuella HUS-fallen är att dödsoffren i högre grad än annars varit över 20 år gamla kvinnor.

Ingen vet vad detta beror på.

– Ingen vet vad detta beror på.

Enligt Kanerva kan man överlag undvika smittor genom att tillreda grönsakerna ordentligt och genom att sköta sin handhygien i samband med toalettbesök och matlagning – precis som man alltid ska göra.

– Risken för smitta har inte ökat i Finland och det finns ingen orsak till oro. Vi följer kontinuerligt situationen tillsammans med livsmedelsövervakningen vid Evira, säger Kanerva.

Hon bedyrar också att det är fullständigt säkert att konsumera råa inhemska grönsaker samt påminner om att larmet kring de spanska gurkorna var falskt, vilket betyder att man också kan äta spanska grönsaker.

Enligt fredagens uppgifter har finländska konsumenter inte än så länge låtit sig skrämmas av den tyskkopplade epidemin utan köper grönsaker som förr.