Foto: EPA

Frågor och svar om ehec-smittan

Vad är en ehec-bakterie?
– Källan till bakterien är Escherichia coli -bakterierna, som finns i tarmkanalerna hos människor och djur. Bakterierna är oftast nyttiga, men en del av dem har utvecklats så att de kan orsaka tarminfektioner hos människan. Ehec-bakterien är en sådan.

Hur smittas man av den?
–Ehec-bakterierna i livsmedel kommer alltid från avföring. Grönsaker kan infekteras av dåligt gödslingsmedel eller smutsigt vatten. Man kan smittas genom att äta otvättade, råa eller dåligt uppvärmda råvaror som smutsats av bakterien. Bakterien kan smitta mellan människor till följd av dålig handhygien.

Ehec-bakterien har orsakat en epidemi i Tyskland, och smittor har dessutom påträffats i 11 andra länder. Vad är det som ligger bakom epidemin, generaldirektör Jaana Husu-Kallio vid Livsmedelssäkerhetsverket Evira?

– Orsaken är ännu oklar, men allt pekar på kontaminerade grönsaker. Det är alltså fråga om matförgiftning. Min uppfattning är att ett stort grönsaksparti med ehec-bakterier hamnat i ett antal restauranger nära Hamburg. Att många av de insjuknade är turister tyder på att smittan kommer från restauranger.

Kan man äta grönsaker i Finland utan att vara orolig?
– Nu har det gått en tillräckligt lång tid utan att vi fått nys om något misstänksamt, så vi utgår ifrån att produkterna i de finländska butikerna är säkra.

Hur länge kommer epidemin att pågå?
– Jag tror att insjuknandena nått sin kulmen redan. Det gäller att komma ihåg att det inte är fråga om en influensaliknande epidemi, som sprider sig till exempel genom nysningar. Ehec-bakterien sprids genom munnen. Med hjälp av god hygien sprider sig sjukdomen ingenstans när den ursprungliga källan är borta.

I Finland utreds för tillfället den första potentiella smittan från Tyskland. Vem ska vara orolig för att smittas, infektionsläkare Mari Kanerva vid Institutet för hälsa och välfärd?

– De som besökt Tyskland i maj och som fått blodig diarré. De ska kontakta läkare.

Vilket är sambandet mellan ehec-bakterien och hus-syndromet?
– Ehec-bakterien orsakar blodig diarré. Hemolytiskt uremiskt syndrom är en allvarlig följdsjukdom som ehec-smittan kan medföra. Den drabbar en liten del av de smittade, och kan i värsta fall leda till döden. Symptomen är bland annat njursvikt och anemi.

Det finns hundratals olika stammar av ehec-bakterien, och i Finland påträffas årligen flera smittor. Hur skiljer sig epidemin i Tyskland från dem?
– I allmänhet är det främst barn och äldre som drabbas av den allvarliga följdsjukdomen, då de har svagare immunförsvar. Det ovanliga med epidemin i Tyskland är att de flesta som drabbats varit kvinnor och över 20-åringar. Vad det beror på vet vi inte ännu.

Hur vårdas de som smittas av bakterien?
– Främst genom tillförsel av vätska. Antibiotika ges inte, eftersom hus misstänks bryta ut lättare hos patienter som fått antibiotika.