AFP / Lehtikuva

"Kungen dröjde alldeles för länge med svaren"

Peter Althin, ordförande i Republikanska föreningen, tycker att kungen dröjt alldeles för länge med att svara på frågor.

– För alla andra måste det vara självklart att den som har ett offentligt ämbete svarar på kritik och som i det här fallet allvarliga anklagelser. Nu har han äntligen gjort det under galgen  och då blir nästa fråga: är de uppgifterna riktiga? Det kommer väl att visa sig så småningom, säger han.

– Om det visar sig att förnekandet inte håller då blir det besvärligt för hovet.

Peter Althin menar att stormarna kring kungahuset öppnar för debatt om monarkin i sig.

– För mig och Republikanska föreningen är det allra viktigaste att genom de här affärerna har medborgarna börjat fundera på rimligheten eller orimligheten med att ha en ärftlig monarki. Den principdiskussionen är viktigast och där kan man se att opinionen för republik stadigt ökar, säger han.

– Fler och fler politiker börjar också fundera i den bemärkelsen att de känner att opinionen håller på att svänga. Då brukar politiker, som är mycket känsliga och lyhörda för vad de tror att medborgarna vill, också ta ställning. Ju mer man får diskutera den här frågan desto mer kommer man komma i ett läge att det är dags att byta statsskick.