AFP / Lehtikuva

Kungen diskuteras på ledarsidorna

Monarkin är föråldrad och kungens tveksamma val av umgänge tyder på oförmåga inför ämbetet. Efter TT:s intervju med kung Carl Gustaf skräddes inte orden på de svenska tidningarnas ledarsidor.

Att kungen ställde upp på en intervju där han förnekade alla uppgifter om besök på strippklubbar och kriminella kontakter väckte givetvis reaktioner på ledarsidorna.
Socialdemokratiska Folkbladet i Norrköping skriver att kungen nu sätter allt på ett kort och utmanar dem som pekat ut honom att visa upp bildbevis: "Finns sådana bilder är det dags för kungen att bli exkung".

Kungens val av umgänge diskuteras på flera håll och oberoende Helsingborgs Dagblad anser att kungens handlande, trots snart 40 år på tronen, "tyder på oförmåga och isolering".

"Inte av Gud"

Borgerliga Göteborgs-Posten är inne på samma spår och skriver att en vuxen man, tillika Sveriges statschef, "borde förstå bättre än att umgås i miljöer där det förekommer kriminella element". G-P påpekar att Sverige har en monarki eftersom en majoritet av svenskarna vill ha det så, men poängterar att kungafamiljens position inte på något sätt är "av Gud given eller evig".

Det kan inte vara lätt att vara kung.

Socialdemokratiska Värmlands Folkblad anser att det inte är kungen det är fel på, utan monarkin, som beskrivs som en livslångs tvångströja för familjen Bernadotte. "Släng ett föråldrat styrelseskick över bord. Det vore en lättnad också för en kung som inte ser ut att trivas särskilt bra i sin roll."

"Drag av arrogans"

Blekinge Läns Tidning, oberoende liberal, beskriver det faktum att kungen låtit sig intervjuas som "exceptionellt" eftersom han aldrig tidigare utsatt sig för den typen av frågor och menar att det också avslöjar en del om hur allvarligt kungahuset tar den senaste tidens skriverier.

Enligt moderata Barometern "finns ett drag av tjurighet eller arrogans" i kungens beteende och man beskriver kungens tidigare tystnad som illavarslande. "Det kan inte vara lätt att vara kung.", sammanfattar socialdemokratiska Arbetarbladet.