Grafik: Måns Eklund. Klicka på bilden för att se hela grafiken.

Sibbo spanar åt flera håll

När åtta kommuner i mellersta Nyland nu vill utreda hur de ska samarbeta i framtiden är Sibbo en av pusselbitarna. – Vi ska inte försvåra utredningsarbetet, men min åsikt är att Sibbo kan klara sig som självständigt, säger kommunfullmäktiges ordförande Christel Liljeström.

Politikerna i Sibbo står i rena korsdraget – eller mitt i friska vindfläktar, beroende på synvinkel.

Eftersom staten kräver att kommunerna utreder hur servicen ska ordnas i framtiden står dörrarna nu öppna åt flera håll.

I dag föreslog kommundirektörerna för Sibbo och sju av de närliggande kommunerna ett gemensamt utredningsarbete för att se hur man kunde ordna social- och hälsovården tillsammans och om hur en kommunstruktur kunde se ut. Samtidigt gick Sibbo ut med ett meddelande om att en utredning med kommunerna som hör till Borgå sjukvårdsområde också kunde vara bra att göra. Dörren mot Helsingfors står däremot knappt på springa.

– I de politiska kuloarerna är vi alla ense om att en fusion med Helsingfors inte är något attraktivt alternativ för oss. En sådan skulle varken förbättra vår ekonomi eller servicenivå, säger Sibbo kommunfullmäktiges ordförande Christel Liljeström (SFP).

Liljeströms personliga åsikt är att Sibbo har de ekonomiska muskler och det språkliga samförstånd som behövs för att stå som självständig kommun. Hon säger också att förhållandet grannkommunen Borgnäs är intressant att utreda; tillsammans skulle de två kommunerna ha över 20 000 invånare och en möjlighet att ordna gemensam social- och hälsovård.

Läs mer i morgondagens Hbl.