Wikipedia

Mellersta Nyland kan bli landets största kommun

Kommundirektörerna i Mellersta Nyland föreslår landets största kommunfusion.

Kommundirektörerna i mellersta Nyland föreslår Finlands största kommunsammanslagning. Hyvinge, Träskända, Kervo, Tusby, Nurmijärvi, Mäntsälä, Sibbo och Borgnäs skulle bilda en kommun med 240 000 invånare.

Dessutom föreslår de att Vichtis och Kyrkslätt ska börja förhandla om en fusion med Esbo och Grankulla.

De tio kommunerna i mellersta Nyland har haft ett regionalt samarbete i tio år och har i början av året bildat ett gemensamt affärsverk, Kuuma.

– Kommunerna vill börja förhandla om landets största kommunfusion eftersom de vill vara initiativtagare till sammanslagningar istället för staten. På så sätt undgår man fusioner som inte följer kommunernas vilja, säger Johanna Viitanen, direktör för affärsverket Kuuma, till Keski-Uusimaa.

Metropolutredarna föreslog för några veckor sedan att Hyvinge, Träskända, Nurmijärvi, Mäntsälä, Borgnäs och största delen av Tusby går ihop till en kommun. Resten av Tusby och Kervo borde enligt utredarna gå ihop med Vanda, medan Sibbo skulle gå ihop med Helsingfors, Kyrkslätt med Esbo och Grankulla och Vichtis med Lojo.

I ett alternativ i utredningen skulle Hyvinge, Träskända, Nurmijärvi, Mäntsälä, Borgnäs, Tusby och Kervo bilda en kommun, medan Sibbo, Kyrkslätt, Vichtis, Esbo, Grankulla och Vanda skulle gå ihop med Helsingfors.

Det var tidningen Keski-Uusimaa som var först med nyheten om förslaget.