Päivi Hirvonen och Jörg Jacob på balkongen till sin splitternya hyreslägenhet i Fiskehamnen. Foto: Laura Böök.

Flyttlasset gick till Fiskehamnen

Den framväxande stadsdelen fick sina allra första invånare i går kväll när stadens hyreshus på Antaresgatan invigdes.

Det pågår en frenetisk aktivitet i det splitternya, fem våningar höga huset i Fiskehamnen mittemot Blåbärslandet. Sju flyttbilar står parkerade utanför, och i trapporna kånkar starka armar upp soffor, sängar och överfulla lådor.

Päivi Hirvonen och hennes tyska man Jörg Jacob flyttade in redan i går kväll och är fulla av tillförsikt.

– Det är roligt att kunna känna sig som pionjärer i området. När jag vaknade upp i morse och såg havet och staden tänkte jag att vi fattat ett bra beslut, säger Hirvonen.

En ovanlig detalj med bostadskvarteret är att det är helt bilfritt. Däremot finns det ett rymligt och behändigt cykelgarage.

Eftertraktade hyreslägenheter

Trots att byggarbeten pågår överallt i området från och med arla morgonstund var de 63 lägenheterna väldigt populära bland bostadssökande. Hela 2 500 ansökningar strömmade in till Fastighetskontoret.

–  Vi har strävat efter att skapa en balanserad invånarstruktur med både äldre och yngre invånare, större familjer och singlar, säger Markku Leijo, avdelningschef vid Fastighetskontoret.

Till de lyckligt lottade hör studeranden Jenni Malinen, som alldeles snart blir färdig med sina studier i huslig ekonomi och därför tvingas lämna studentnationslägenheten hon hyrt i Vallgård.

– Det här känns som en verklig lyckträff, säger Malinen.

Kring hennes nya lägenhet växer höghusen fram som augustikantarellerna efter årets regniga sommar. Oväsendet från byggarbetsplatserna oroar ändå inte Malinen.

– Det är spännande att få se en helt ny stadsdel ta form. Vi som är de första invånarna får dessutom vara med om att bygga upp områdets image, säger Malinen.

Bostäderna är designade enligt det nya Cityhuskonceptet, som går ut på att de enskilda rummen inte har något förutbestämt ändamål, utan kan användas som sovrum, vardagsrum och arbetsrum efter behag.

– Idén är att tillgodose storstadsmänniskornas varierande och ombytliga behov, säger projektingenjör Anne Bäckman.

Till husets trumfkort hör en takbastu med utsikt över staden. Dessutom har bärbuskar och äppelträd planterats på de gemensamma balkongerna och terrasserna.

Läs mer i söndagens tidning.

 

En ny stadsdel växer fram

  • Den gamla Fiskehamnen förvandlas etappvis till ett modernt bostadsområde i innerstan.
  • I förrgår kunde de första invånarna flytta in i stadens hyreshus på Antaresgatan.
  • Planerna för Fiskehamnens centrum är storvulna: kring metrostationen ska åtta stycken 22–33 våningar höga skyskrapor uppföras.  
  • Sammanlagt ska bostäder för över 20 000 helsingforsare byggas i området.
  • Krogar, biografer, kaféer, en hälso- och socialstation och ett shoppingcentrum hör också till planerna.
  • Det dröjer ända till år 2035 innan stadsdelen står helt färdigt.
  • Mer information om nybyggena i Fiskehamnen finns på webbplatsen www.uuttahelsinkia.fi/kalasatama.