Foto: Laura Böök. Fiskehamnens projektchef Tuomas Hakala på Brändö bro med Fiskehamnen i bakgrunden.

"Fiskehamnen blir den urbanaste stadsdelen"

Fiskehamnen blir Finlands mest urbana stadsdel enligt projektchef Tuomas Hakala. Men han kallar medelfinländaren för mentalt lantlig när det kommer till boende.

Staden växer så det knakar och projektchefen Tuomas Hakala talar gärna om sitt skötebarn, den nya stadsdelen Fiskehamnen. I sina stadsplaneringsprinciper utgår Hakala från platsen och de särdrag den har, och försöker förstärka dem.

– Det viktiga är att vara öppen för nya lösningar. I Finland är vi inte så värst urbana. Medelfinländaren vill ha havsutsikt eller se naturen genom sitt fönster, men när man bor i en stad ser man ofta grannen. Mentalt är vi ganska lantliga. När många människor ska bo på samma område skulle det hjälpa om de var mer urbana.

Eastside eller Westside (Fiskehamnen eller Busholmen), vilken av de nya stadsdelarna blir häftigare?

– Båda är hamnområden i stadskärnan. Jag tror att Fiskehamnen kommer att ha en större inverkan på de närliggande stadsdelarna Berghäll och Vallgård, jämfört med vad Busholmen kommer att ha på sina närliggande stadsdelar. Stadskulturen i till exempel Tölö är rätt så låst och inte heller Rödbergen kommer att förändras så värst mycket. Berghäll och Vallgård är för tillfället de två stadsdelarna som är mest mottagliga för nya trender. Tidigare avskärmade hamnen stranden från Berghäll och Vallgård men nu får de kontakt med den östliga strandlinjen igen.

Helt smärtfritt har projektet ändå inte varit. En privatperson lämnade in ett besvär om detaljplanen för Fiskehamnens centrum till Förvaltningsdomstolen, som nu behandlar fallet. Besväret gällde brandsäkerheten och gårdsplanernas säkerhet.

– Det här kan leda till att bygget fördröjs med åtminstone ett halvår.

De första invånarna i Fiskehamnen får flytta in i dag, men de kommer att bo på ett bygge under en lång tid. Inom ett år öppnar den första närbutiken. Byggarbetena pågår till åtminstone 2030.

Själv är Hakala ändå inte redo att flytta till Fiskehamnen.
– Man måste få ta en paus från jobbet emellanåt.

Läs artikeln i sin helhet i dagens Hbl 1.9