Foto: Tor Wennström. Lassi står bland aktivisternas tillhörigheter på Medborgartorget. Klockan nio i morse hade man fortfarande inte flyttat allt bråte från platsen.

Protestlägret flyttade till Kiasma

Aktivister från Occupy Helsinki-rörelsen som övernattat vid Musikhuset i Helsingfors tvingades flytta i morse. De valde en plats hundra meter bort: gräsplätten utanför Kiasma vid Mannerheimvägen.

Aktivister från rörelsen har sovit i ett tält på Medborgartorget bakom Musikhuset sedan den 20 oktober i fjol.

I fredags beslöt byggnadsverket att demonstrationen inte får fortsätta på Medborgartorget. Torget ska rustas upp inför sommarens evenemang.

Aktivisterna måste flytta på sig klockan nio i morse.

Den nya protestlägret finns nu på gräsplätten framför Kiasma vid Mannerheimvägen.

– Occupy-rörelsen utvecklades inte som vi hoppats i Helsingfors. Jag är lite trött på att vara frontfigur för rörelsen. Hoppas att någon annan tar över efter mig, säger Lassi som inte vill uppge sitt efternamn.

Han är besviken på att den finska Occupy-rörelsen inte vuxit.

– De har samma problem i Stockholm. Men i till exempel Grekland samlas hundratals i lägret.

Att inte fler engagerat sig tror han beror på att det görs förhållandevis små nedskärningar i Finland jämfört med i Spanien och Grekland.

Lassi är en av de 20-30 personer som nästan dagligen övernattat i tältet på Medborgartorget.

– Jag har tillbringat sammanlagt 160 dagar i tältet. Utomhus har det varit kallt i vinter men vi har inte frusit inne i tältet tack vare kaminen, säger han.

Occupy Helsinki är en del av den globala Occupy Wall Street-rörelsen som tog inspiration av den arabiska våren. Demonstrationerna startade i New York och spred sig till resten av världen. Man demonstrerar bland annat mot social och ekonomisk ojämlikhet. Ett torgmöte den 15 oktober i fjol blev startskottet för Occupy Helsinki.