Med ytterligare ett rymligt militärtält ryms nu omkring trettio människor att övernatta bakom Musikhuset. Foto: Johan Gullmets

Protestläger upprättat i Helsingfors

Bakom Musikhuset i Helsingfors har ett protestläger uppstått. Inspirerade av Ockupera Wall Street-rörelsen tänker deltagarna bo kvar tills de ser en förändring i finansmarknadens maktposition.

På en gräsmatta bakom Musikhuset samlades i går kväll människor för att inleda ett permanent protestläger. Förra natten sov 14 personer i ett militärtält uppvärmt med vedkamin i lägret.

När Hbl besöker lägret i dag sitter flera lägerdeltagare runt ett uppställt matbord och äter.

– Var och en har egna motiveringar till varför vi är här. Men överlag bottnar det i en frustration gentemot pengarnas överdrivna makt i dagens samhälle, säger Outi Pikaro.

I lägret finns ett tält som är avsett för möten. Det andra stora militärtältet utgör sovrummet. Flera mindre tält är också uppslagna där kläder och annan utrustning får plats.

Varje kväll klockan 18 samlas lägerdeltagarna till möten.

– Vi har egentligen inget entydigt budskap. Det här är ingen organiserad aktion med ett klart budskap, det är ett forum för alla medborgare. Under våra möten kommer vi sedan att försöka komma överens om ett gemensamt budskap, säger Jouko Kämäräinen.

– Jag är personligen här för att jag förundrar mig över hur banker kan skapa pengar på eget bevåg. Det borde bara vara staten som kan skapa pengar. Det är skrattretande att eurokrisen ska lösas genom att ännu mer pengar ska lånas, vilket i slutänden betyder att ännu mer pengar skapas ur luften, säger Ville Iivarinen.

Plats för fler

Plötsligt kommer en bil fram till gräsmattan. Ur bakluckan plockas ytterligare ett gammalt militärtält och en värmeblåsare fram. Nu kan åtminstone trettio personer övernatta i tältbyn utan problem.

Förra lördagen ordnades en liknande demonstration bland annat på Narinken i Helsingfors. Den spanska demokratirörelsen M15 hade utlyst den 15 oktober till en global protestdag. Även Ockupera Wall Street-rörelsen inspirerade till demonstrationen.

– På Narinken uppstod planer på att genast upprätta ett läger. Men den här platsen är avsevärt bättre än Narinken, säger Jouko Kämäräinen.

Enligt honom har polisen sagt att tältbyn får stå kvar i en vecka.

– Men vi tänker bo här ända till våren om vi måste. Ända tills vi får till stånd en förändring tänker vi vara kvar, säger Jouko Kämäräinen.

Outi Pikaro som också var med på torgmötet på Narinken var överraskad över det stora intresset.

– Jag var fascinerad av hur öppet människor vågade tala där.

Hon välkomnar alla intresserade till lägret.

– Det här är inte vår egen grej utan alla som är intresserade är välkomna hit.

 

Detta har hänt

• Ockupera Wall Street-rörelsen har protesterat på Wall Street i New York i över en månad. De anser att finansmarknaden har en alltför stor makt.

• Spanska demokratirörelsen M15 föddes i våras under devisen "Vi är inga handelsvaror i bankirernas och politikernas händer".

• Förra lördagen, den 15 oktober, utlystes till en global protestdag och demonstrationer förekom i 950 städer i 80 länder.

• I Italien skadades minst 70 personer i Rom när kravallpolis försökte skingra demonstranterna med bland annat vattenkanoner. Även i Finland förekom demonstrationer, i form av torgmöten, bland annat på Narinken i Helsingfors.

• Inspirerade av dessa proteströrelser och förra lördagens torgmöten upprättas nu ett protestläger i Helsingfors.