Foto: Colourbox

Vanda vill visa vägen

I Finland är tiotusentals unga i stort behov av att få in foten på arbetsmarknaden. Inom EU finns det miljoner unga under 25-år som inte lyckas hitta jobb. Globalt talas det om riskerna för en förlorad generation. Men det finns lösningar – bland annat i Vanda.

José-Manuel Salazar, chef för sysselsättningssektionen på Internationella arbetsorganisationen ILO, varnar för en arbetslöshetskris och efterlyser samarbete för att skapa fler och bättre jobb för unga. När ILO grundades för snart hundra år sedan hette det att fattigdom, var den än finns, är ett hot mot all välfärd.

– I dag är det ungdomsarbetslösheten som utgör hotet, sade Salazar på ett seminarium i New York i slutet av februari.

För G20-länderna ligger ungdomsarbetslösheten högt på agendan och i skuggan av skuldkrisen växer EU-ledarnas oro för framtidens arbetstagare. Det talas om insatsgrupper i länder med speciellt hög arbetslöshet, och garantier för utbildning, praktik eller jobb inom några månader efter att de unga gått ut skolan.

Garanti aktuell

I Finland finns samhällsgarantin för unga med i regeringsprogrammet. Från och med 2013 ska alla under 25 år och nyutexaminerade under 30 erbjudas studier, praktik eller arbete inom tre månader efter att de blivit arbetslösa.  Hur det ska vara göras i praktiken vet vi mer om på torsdag när arbetsgruppen för regeringens spetsprojekt överlämnar sitt förslag till ministrarna Anna-Maja Henriksson, Lauri Ihalainen och Paavo Arhinmäki.

För Vanda kommer garantin inte som någon nyhet. Sedan början av fjolåret har motsvarande ambition varit i kraft, vilket enligt Raimo Hokkanen, som är direktör på arbets- och näringsbyrån i Vanda, har gett resultat.

I januari 2011 fanns det 1 159 arbetslösa arbetssökande Vandabor under 25 år i registret, i januari i år var de 980.

Vanda satsar bland annat mer på att handleda och stödja de unga än tidigare.  Projektet De nya möjligheternas torg ska garantera de unga minst två månaders arbetserfarenhet och göra arbetssökandet mer konkret.

– Häromveckan deltog ett tjugotal arbetsgivare och 300 arbetslösa unga. Det viktigaste är att lyckas aktivera arbetsgivarna, det är bara de som har lediga jobb, säger Hokkanen.

Det senaste torget bevakades dessutom av en spansk journalist. Ungdomsarbetslösheten i Spanien har nästan tredubblats på tre år och i dag är varannan arbetsvillig i åldern 16–24 utan jobb. Journalisten var ute efter tips på hur man svänger på trenden.

– Det går alltid att ge goda råd men man måste komma ihåg att det är tre parter inblandade. De unga, arbetsgivarna och samhället.

Jag förstår att pengarna är slut i Spanien, men man borde alltid satsa på de unga, säger Hokkanen.

Läs resten av artikeln i dagens tidning.