Foto: Cata Portin

Hbl på valvaka: Haavisto togs emot som en segrare

– En kväll som denna finns inga förlorare, bara vinnare. Pekka Haavistos anhängare svalde snabbt besvikelsen och fortsatte fira att de "förändrat Finlands politiska klimat".

När Pekka Haavisto återvände till den egna valvakan på klubb Tavastia strax efter klockan tio togs han emot som en segrare.

Anhängarna ropade taktfast i kör "en miljon röster". Besvikelsen som spred sig bara två timmar tidigare då förhandsrösterna förutspådde Sauli Niinistö en klar seger var nu som bortblåst.

Pekka Haavisto kramade om sin Antonio och tackade i tur och ordning alla som bidragit till kampanjen. Plötsligt bytte han språk till svenska.
– Jag vill rikta ett extra stort tack till alla finlandssvenskar. Jag blev rörd och stolt då det visade sig att en majoritet av de svenskspråkiga stöder mig.

Haavisto ansåg att Finland aldrig mera blir detsamma som före valet.
– Vi har redan nu förändrat Finland. Efter den här kampanjen är ingenting som förut, sade Haavisto.

Då Eero Raittinen steg upp på scenen och sjöng schlagern från 1960-talet "Aldrig mer, aldrig mer" kramade många om varandra och grät öppet.
– Vi kommer igen om sex år och då vinner vi, var mot slutet av kvällen den mest uttalade frasen.

En miljon
Höjdpunkten på valvakan var när Pekka Haavistos röstetal strax efter klockan nio gick över en miljon röster.

De grönas ordförande Ville Niinistö förkunnade att "en miljon väljare inte kan ha fel".

– Den signal vi ger den blivande presidenten är en signal för att Finland ute i världen ska representera en röst för öppenhet, hållbar utveckling, demokrati och rättvisa. Vår röst kommer att höras, sade Niinistö.

Han skrattade glatt då han fick frågan om han varit splittrad under kampanjen, dels som ordförande för Pekka Haavistos parti och dels som brorson till valets vinnare.
Har några procent av dig i hemlighet hållit på Sauli Niinistö?

– Nej, verkligen inte. Jag har till hundra procent stått bakom Pekka Haavistos kampanj och varit övertygad om att han skulle bli en väldigt bra president.

Och nu blir farbror i stället president?
– Jo, nu när den saken står klar kan jag också på min familjs vägnar glädjas åt Saulis framgång. Jag är övertygad om att också han blir en bra president.

Kommer de gröna att surfa på Haavistos framgång och vinna också i kommunalvalet?
– Jag själv, mitt parti och alla politiker i Finland kunde lära sig av Pekka Haavistos sätt att göra politik. Han har visat att man kan respektera sina motståndare och lyssna på dem. Vi har på senare tid haft allför mycket konfrontation i Finland.

– Tack vare Pekka Haavisto kan vi hoppas att valets verkliga segrare är större tolerans och öppenhet, sade Ville Niinistö.

Artisten Eero Raittinen som slog igenom tillsammans med brodern Jussi redan på 1960-talet med bandet The Boys var lyrisk, trots valförlusten.
– Jag är obeskrivligt lycklig. Vi har sett en förändring i atmosfären och klimatet i det här landet som med en gång strukit bort allt det inskränkta från vårens riksdagsval.

– Jag har inte upplevt en likadan öppenhet och optimism sedan mina hippiedagar. Det här valet handlade inte om vem som skulle bli president utan om att unga människor än en gång tog varandra i handen, såg varandra i ögonen och ville skapa någonting bättre.

– Att hippierörelsen togs över av extremkommunister och narkotikadealers var oerhört tragiskt, jag var mycket besviken då på 1970-talet. Först nu med Pekka Haavistos kampanj känner jag att någonting stort igen är på gång.

Tidigare gröna riksdagsledamoten Rosa Meriläinen försäkrade att hon sover tryggt om natten också i Sauli Niinistös Finland.

– Inte är han något konservativt spöke. Han är en vidsynt och modern man med många goda sidor.
– Det viktigaste är att vi kan hålla kvar stämningen från den här valkampanjen och fortsätta visa våra motståndare respekt, fortsätta högakta att alla har ett människovärde, sade Rosa Meriläinen.