Foto: Tor Wennström

Hbl på valvaka: Fyrverkeri på Finlandiahuset

Sauli Niinistö lovar vara hela folkets president och lyssna på dem som är av annan åsikt än han själv. Jyrki Katainen har bjudit in den nya presidenten till samtal och bastubad på Villa Bjälbo.

Sauli, Sauli, Sauli, ljuder det taktfast, omväxlande med Jenni, Jenni, Jenni, när Sauli Niinistö (Saml) tillsammans med hustrun Jenni Haukio banar sig väg genom folkhavet på Finlandiahuset.

Jublet blir öronbedövande när speakern Marco Bjurström hälsar Finlands nya president välkommen upp på scenen.
– Så varmt som en människa kan tacka så tackar jag er. Inte bara alla er som jobbat för mig, utan också er som haft en annan åsikt. Det är värdefullt med människor som tänker olika.

Det ska presidenten förstå för att kunna vara hela folkets president, säger en rörd Niinistö.

Sedan ger han mikrofonen till sin hustru, "för att någon ska säga något klokt".
– Tack för att vår gemensamma dröm gått i uppfyllelse. Jag vet hur hårt Sauli jobbat och jag är stolt över er alla, säger hon.
Niinistö nickar.

– Nu börjar vår gemensamma väg framåt. Och vi ska komma ihåg hålla också de andra med.

Som en sol
Statsminister Jyrki Katainen skiner som en sol.

– Det här är helt fantastiskt. Inte bara det att Sauli Niinistö blir president, utan också det att luften nu har rensats från den unkenhet som funnits efter riksdagsvalet. Nu ser jag ett modigt och ansvarsfullt Finland som förhåller sig öppet till det som är annorlunda.

Hur ska statsministern sköta relationerna till den nya presidenten?
– Med den nya grundlagen blir det färre officiella möten, men vi vill båda träffas inofficiellt. Jag har redan bjudit Sauli Niinistö till Villa Bjälbo. Vi ska bada bastu och språka litet, berättar Katainen.

Utrikeshandelsminister Alexander Stubb ler sitt kända leende. Han påminner om att presidenten alltid står ovanför parti- och dagspolitiken.

– Det är Sauli Niinistö som tar över presidentposten, inte Samlingspartiet. Varje president hämtar sin egen personlighet till uppgiften. Niinistö kommer säkert att vara mycket självständig i förhållande till regeringen och det är bra.

Stubb tror inte att det blir problem i samarbetet mellan en president med bakgrund i Samlingspartiet och SDP:s utrikesminister Erkki Tuomioja.

– Under den förra regeringen var det tvärtom och det gick hur bra som helst. Det är utrikesministerns uppgift att komma överens och arbeta tillsammans med presidente, säger ex-utrikesminister Stubb.

Till Vita Huset
Kristdemokraternas ex-ordförande Bjarne Kallis anslöt sig till Niinistös skaror redan i den första valomgången. Han tror att Niinistö har bättre förutsättningar än Tarja Halonen att sköta de transatlantiska relationerna.

– Nu blir förhållandet till USA bättre. Niinistö kommer nog att få en inbjudan till Vita Huset, siar han.

Samlingspartiets ex-riksdagsledamot Arja Karhuvaara hoppas Niinistö tänker göra något åt fattigdom och utslagning av unga.
– Presidenten ska inte blanda sig i inrikespolitiken, men politikerna lyssnar nog på Sauli Niinistö

Affärsmannen Harry Harkimo, som haft hand om Niinistös kampanjfinansiering, är en nöjd man.
– Jag valde Niinistö för länge sedan. Jag uppskattar honom för att han alltid sköter de jobb han åtar sig fullt ut.

Harkimo fnyser åt dem som sagt att Niinistö är kapitalets man.
– Jag förstår inte ens vad det betyder. Niinistö har fått understöd av tusentals privatpersoner och privatföretagare. Av många bäckar små blir det en stor å.