Designhållplats byggs i Kampen

Trafikverket bygger om buss- och spårvagnshållplatsen på Fredriksgatan vid Kampens metrostation. Priset är minst 134 000 euro.

Designhuvudstadsåret 2012 syns i Helsingforsgatubild på många sätt. De som åker kollektivt via Kampen får nästa år använda och beundra en hållplats som planerats och ritats av Stefan Lindfors.

De nya hållplatserna skulle ursprungligen placeras i Hagnäs vid torget men nu kommer byggandet av torgparkeringen i gång fortare än planerat. Samtidigt väljer Trafikverket att se över spårvagnsskenorna och metrons biljetthall i Hagnäs. De här arbetena inleds genast efter årsskiftet och beräknas vara klara mot slutet av 2014.

En fullstor modell av den nya hållplatsen har granskats och "testats" i somras. Om Lindforshållplatsen också tål vardagens slitage och passagerarna är nöjda ska Trafikverket bygga ett antal som placeras i kollektivtrafikens stora knutpunkter.

De nya hållplatserna förses med 30- eller 40-tums skärmar som ger den senaste trafikinformationen. Andra krav som ställs på dem är stryktålighet, det vill säga att de ska klara ofog, och vara lätta att rengöra.

Cirka 20 000 resenärer använder varje dag hållplatserna i Kampen. Ytterligare 20 000 går ner till metron. Köpcentret har 95 000 besökare i dygnet.
Direktionen för Trafikverket bordlade ärendet om hållplatserna i juni då Hagnäsplanerna ännu var öppna. Anskaffningen kostar totalt 778 000 euro och innehåller åtta hållplatser. Hållplatsen i Kampen kostar minst 134 000 euro.

fakta
Det finns 1400 hållplatser
  • Det görs 200 miljoner resor i Helsingfors kollektivtrafik årligen.
  • Helsingfors Trafikverk är en synlig del av World Design Capital-året 2012.
  • JCDexauc är hovleverantör av hållplatserna i Helsingfors.

Någon konkurrensutsättning arrangeras inte eftersom företaget JCDecaux är den enda leverantören som kan komma i fråga, enligt Trafikverket som hänvisar till lagen om anskaffningar.

Trafikverkets direktion diskuterar designhållplatserna i morgon.