Foto: Karl Vilhjalmsson. Ali Mahad och Muhamed Ilsar umgås för det mesta med andra somalier på fritiden

Ungdomsgäng …får stöd i natten

Hbl följde med ett gäng somalier som samlas på helgkvällar för att patrullera på stan. För många unga somalier är det en utmaning att hitta sin finländska identitet och samtidigt behålla den somaliska.

Det är fredag kväll i Helsingfors. Kvällsaktiviteterna inleds i centrum och natten lurar bakom hörnet. Vid Järnvägstorget samlas ett gäng somalier, både unga och vuxna, som under ledning av Mohamed Ismail, 27, ska finnas till för unga somalier i fredagsnatten.

– Om vi misstänker att det kan bli bråk tar vi med några större och starkare grabbar. Ofta vet vi på förhand om det är något i görningen eftersom vi har en bra kontakt med de flesta unga somalier här omkring, säger Mohamed Ismail som är projektanställd på föreningen Kanava.

För fem år sedan var det oroligt på gatorna i Helsingfors. Medierna rapporterade ofta om unga somalier som bråkade och höll på med en hel del kriminalitet.

– Unga är en spegelbild av samhället. Om unga mår dåligt så mår samhället dåligt. Vi ville från föreningens sida göra något åt saken och började med de här nattpatrullerna på helgkvällar. Åren 2006 och 2007 var vi närvarande varenda helg. År 2008 började vi gå varannan helg och nu gör vi det då vi tror att det behövs, säger Mohamed Ismail.

I kväll vandrar vi runt på Järnvägstorget, på Esplanaden och i Kajsaniemiparken. Ofta kommer det fram unga somalier och hälsar på gänget och snackar en stund. Det är glada miner och uppenbarligen goda bekanta som känner gänget från Kanava sen tidigare.

Lockar unga med fotboll
De ungdomar som är med i patrullen i kväll har alla bara bott några år i Finland.

– Att vara ung somalier i Helsingfors kan vara tufft men det hjälper att ha kompisar och ett ställe där man alltid kan träffa dem, säger nittonåringen Ali Shafici Mohamed och syftar på Kanava.

Ali Mahad, 19, är fotbollslagets kapten. Han spelade fotboll med kompisar för två år sedan då tränaren för Kanavas lag bad honom att komma och spela med dem.

– Sedan dess har jag varit aktiv i Kanava, säger Ali Mahad.

Fotbollen är en central faktor i Kanavas verksamhet. Många ungdomar har kommit med i verksamheten just via fotbollsspelandet.

– Jag hörde att Kanava hjälper till också med annat än bara fotboll. Jag gillar hur vi kan diskutera saker och lösa problem tillsammans, säger Sheikhnuur Omar, 18, som varit bara åtta månader i Finland.

Bygger på förtroende
Ungdomarna i nattpatrullen har på sig orangea kappor som signalerar att Kanava är på stan. Kapporna drar ibland till sig nyfikna blickar. Enligt Mohamed Ismail har de skrikande kapporna aldrig dragit till sig något problem.

– Ibland är finländare nyfikna och kommer och undrar vem vi är och varför vi går runt med de här kapporna. Men det är bara bra, då får vi en dialog till stånd och kan berätta om oss, säger Mohamed Ismail.

Mohamed Ismail säger att idén bakom föreningen väldigt långt bygger på förtroende mellan de unga och ledarna. Det är extra viktigt med tanke på att unga sällan medger att de behöver stöd.

– Om en ung person inte litar på dig så lyssnar han eller hon inte heller på vad du säger, säger han.

Lever i två kulturer
Abdirahim Nur, 26, har länge varit aktiv i Kanava och är snart färdig utbildad data­nom. Han lyfter fram svårigheterna med att leva i två kulturer samtidigt, den finländska och den somaliska.

– Unga som går i skolan skapar en lite annan kultur än föräldrarna. Det är inte alltid enkelt att anpassa sig till den finländska och samtidigt behålla den somaliska kulturen. Det gäller att hitta en egen balans.

Abdirahim Ahmed Nur säger att han själv söker sin egen plats i det finska samhället.

– Jag vill göra något för samhället. Just nu är det att finnas till hands för ungdomarna på stan.

Blev inte insläppt
Aaden Hassan, 27, jobbar som hemvårdare vid Helsingfors stad. Han berättar muntert om ett hembesök som började problematiskt men slutade lyckligt. Den äldre mannen vägrade släppa in honom i sitt hem. Mannen tog Aaden Hassan för en tjuv och trodde inte på att han var hemvårdare.

– Jag bad om att i alla fall bara få diskutera med honom. Vi stod och diskuterade en bra stund och till slut bad han om ursäkt för att han misstagit sig från början. Efteråt ringde mannen till staden och ville ha mig på besök igen.

Kanava hjälper också med medling i fall där somalier är inblandade.

– Det händer att skolans kurator tar kontakt med oss för att få hjälp med att lösa problem. Ingen förening kan trolla bort alla problem på en gång men vi gör vårt bästa, säger Mohamed Ismail.

Kvällen avslutas på en hamburgerrestaurang. Reportaget gjordes på fredag för en dryg vecka sedan. Det är dagen innan polisen ska informera om att två personer har gripits misstänkta för förberedelse för terroristbrott. En kallelse till presskonferensen har nyligen skickats ut och jag nämner detta som i förbigående vid matbordet. Mohamed Ismail stelnar till och frågar genast vilken nationalitet de gripna hade. Det vet jag inte. Han nickar och förblir tyst en stund.

Vi säger inte mer om den saken men Mohamed Ismail hoppas uppenbarligen på att det inte är somalier. Under kvällens lopp har han flera gånger beklagat sig över att det är så lätt hänt att alla somalier i Finland ställs till svars för något som enstaka landsmän har gjort. Mohamed Ismail, som fungerar som ett stöd för otaliga unga somalier i Helsingfors, har noterat hur nedsättande kommentarer kan tära på ungdomarna.

– Det är jobbigt att se begåvade unga människor förlora motivationen på grund av andras attityder. Det kan handla om en person som är född här, har studerat och har drömmar här. Om personen får stå ut med skäll bara på grund av sin hudfärg är det naturligt att det tär på ivern att förverkliga sig själv.