Enligt polisen jobbar busschaufförer i en högriskbransch.

Allt fler unga gärningsmän oroar polisen

Allt fler förövare yngre än 15 år. Grov misshandel bland 18–20-åringar oroar polisen.

Allt fler 18–20-åringar gör sig skyldiga till grov misshandel eller försök till brott mot liv. Statistiken skjuter i höjden efter en lagförändring.

Ritva Elomaa, kriminalöverkommissarie vid våldsbrottsroteln i Helsingfors, är oroad över ökningen av gatuvåld, rån och lindrig misshandel bland minderåriga.

– Det så kallade vanliga våldet har inte blivit råare. Men ökningen av antalet förövare under femton år är överraskande stor.

På ett riksomfattande plan är trenden bland äldre ungdomar tydlig; allt fler 18–20-åringar gör sig skyldiga till grov misshandel eller försök till brott mot liv.

Vid årsskiftet införlivades lindrig misshandel av en minderårig, en närstående person eller en person som utför sina arbetsuppgifter under allmänt åtal.

Det hänger inte längre på offret om en anmälning görs eller utredningen går vidare.

Enligt Jarmo Kallio vid Statistikcentralen bidrar lagändringen till att antalet misshandelsfall ökar i hela landet.

– Förändringen är särskilt tydlig i Helsingfors: under perioden januari–juni bokfördes 500 fall fler av så kallade vanliga misshandelsfall än i fjol, sammantaget 2 700 fall.

Kriminalkommissarie Elomaa tror däremot inte att lagen ensam förklarar ökningen.

– Det måste finnas också andra faktorer och marginaliseringen kan vara en. Straff löser inte problemet eller svänger trenden utan där måste myndigheterna, familjen och skolan samarbeta, säger Elomaa.

Hotelser allt vanligare

En enkätundersökning bland 15–74-åringar som utsatts för våld visar att hot blir allt vanligare, medan förekomsten av fysiskt våld ligger på ungefär samma nivå som de senaste trettio åren.

Våldet på arbetsplatserna ökar stadigt.

Timo Pirinen, kriminalkommissarie i Vanda, har inte hört om några fall av våld mot busschaufförer på orten. Trots det säger han att de jobbar i en högriskbransch.

– Ökningen av misshandelsfall kan också ha kopplingar till en eventuell ökning i användningen av droger och alkohol. Vi stöter sällan på misshandelsfall där alla parterna är nyktra.