
/
Töm skåpen på bär och nötter inför jul
Helgens julmys är räddat med knäck, kryddkaka och nyttiga kokosbollar i kylen.
Passa på att tömma skafferi och kylskåp inför ett nytt år när du rör ihop julens godsaker. I sann Svinnkampen-anda garneras kryddkakan med bär från frysen och knäcken piffas upp med nötter och torkad frukt från skafferiet. Flera juliga recept finns på recept.martha.fi. Svinnkampens kampanjvecka inför jul inleds den 17 december, info om den finns på svinnkampen.fi.
Kryddkaka
3 dl surmjölk eller gräddfil
3 dl vetemjöl
2 dl mandelmjöl
2 dl socker
1 tsk nejlika
2 tsk kanel
1 dl smör
1 1/2 tsk soda
Kristyr
3 msk citronsaft
2 dl florsocker
Smörj och bröa en kransform. Smält smör och blanda snabbt ihop alla ingredienser i en skål. Häll smeten i formen och grädda i 185 grader i cirka 40 minuter. Gör kristyr genom att vispa ihop citronsaft och florsocker, lägg i en påse och spritsa över kakan när den svalnat. Garnera med bär från frysen.
Knäck eller kola
Cirka 80 st
2 dl sirap
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
50 g mandel
Blanda sirap, socker och grädde i en kastrull (2 liters). Låt smeten bubbelkoka i cirka 30 minuter. Rör då och då om i smeten. Hacka mandeln.
Gör knäckprovet. Häll kallt vatten i ett glas, droppa ner lite smet. Om massan känns mjuk har du kokat mjuk kola, temperaturen är 120 grader. Knäck blir det vid 130 grader, och en spröd och krispig massa (som daim) om man kokar till 150 grader.
Man kan också mäta massan med en hushållstermometer.
Häll upp i knäckformar med hjälp av två skedar eller bred ut i en form med smörpapper. Man kan värma massan om den stelnar medan man fyller formarna. Om du häller upp knäcken i en form lönar det sig att skära den i rutor med exempelvis en pizzaskärare innan den stelnat.
Tips! Du kan smaksätta knäcken just innan den är färdig genom att blanda ner exempelvis rivet apelsinskal (använd ekologisk apelsin), hackade nötter, mald mandel, kokosflingor, lakritspulver, krossad polkagris, torkade tranbär, vanilj eller krossad turkisk peber. Alternativt kan du strö över exempelvis flingsalt då knäcken är upphälld i sin form.
Marthas glögg 2015
1 liter vatten
2 msk te
5 nejlikor
1 cm ingefära i tunna skivor
2 msk honung
1 citron
1 stjärnanis
Koka upp vattnet och tillsätt te, den tvättade citronen i klyftor, inge-fära och övriga ingredienser.
Låt stå i kanna med lock 20–30 minuter.
Ta ut ingredienserna, värm upp och servera glöggen.
Dadel- och fikonbollar
Cirka 25-30 bollar
200 g torkade fikon
200 g torkade dadlar
200 g valnötter
100 torkade tranbär
1 msk nyponskalmjöl
1 cm riven färsk ingefära
1 pressad lime eller citron
Skalet av en ½ lime/citron
Kokosflingor och riven mörk choklad till garnering
Skölj de torkade frukterna och blötlägg i cirka en halv timme. Tvätta citrusfrukten och riv skalet. Riv ingefäran fint. Mixa alla ingredienser i en matberedare. Pressa över lime eller citronsaften. Forma massan till små bollar och rulla dem i riven mörk choklad eller kokosflingor.
Pepparkaksnötter
2,5 dl mandlar
2,5 dl hasselnötter
1,5 tsk kanel
½ tsk ingefära
½ tsk nejlika
1 tsk kardemumma
½ dl honung
Blanda kryddor och honung i en skål. Tillsätt nötter och mandlar och rör om. Bred ut på en plåt med bakplåtspapper. Rosta nötterna i ugnen i 200 grader i cirka 5–10 minuter. Låt svalna på plåten. Förvara i en burk med lock.
Tips! Använd de nötter du råkar ha hemma eller tycker bäst om. Det går även bra att tillsätta russin eller torkade tranbär efter att nötterna svalnat.