Det här kanske ut som en generisk "partybild” från en internationell bildbyrå, men den är de facto tagen på en av Hbl Fredags fester som vi har typ varje dag.

Ett år av "hupi-hupi"

Förra veckan slog vi oss för bröstet lite grann och öppnade en flaska skumvin, för det var precis ett år sedan Hbl:s Fredagsnöje – uppslaget du läser just nu – introducerades i tidningen.
Med förlov sagt och med perspektiv från insidan: nöje är en genre av journalistik som Hbl aldrig riktigt blivit du med. Det har under åren funnits olika satsningar på material av – som vår redaktionschef brukar kalla det – modell ”hupi-hupi” (jag tänker inte ens försöka översätta det till svenska).
Pop- och rockbevakningen som i dag är en etablerad del av kultursidorna började synas i Hbl först på 1980-talet. Lite senare infördes rocksidan och en artikelhelhet som kallades Mix. Sen kom Vision som var en egen bilaga och till slut Volt 2006–2010, som trots ambitioner åt många håll även kom att representera den förderfliga nöjesjournalistiken.

I dag är väl de flesta överens om att ett uppslag med lite lättare och personligare tilltal och nischade ämnesval från krog-, nöjes- och nattlivet har sin givna plats även i en i grunden seriös nyhetstidning  som Hbl.
Vår pryda kollega Helsingin Sanomat har redan länge utlokaliserat sin motsvarande bevakning till Nyt-bilagan – ett sätt att både äta kakan och ha den kvar. Kvällstidningarna däremot kör ohämmat flera uppslag nöjesnyheter och skvaller varje dag, och på tv är underhållningsprogrammen i förkrossande majoritet.
Radio Extrems webbredaktion arbetar under sloganen ”bäst på nöje” och har gjort ett fantastiskt jobb trots rätt små resurser.  I en sådan situation blir det personliga engagemanget avgörande.

I uppsjön av hupi-hupi från alla håll är det inte alls självklart vad Hbl:s Fredagsnöjes roll ska vara. Den som följt med under månaderna som gått har kanske bildat sig en uppfattning om och vissa förväntningar på tilltal och ämnesval.
”Så länge ni gör det med stil är allt ok”, som en kollega sade. Men det är för Er vi gör detta, så skriv gärna en rad och säg vad ni tycker! Adressen är janne.strang@hbl.fi.