Modigt

Visst är det genant att en tjänst som biträdande stadsdirektör i Helsingfors lockar en sökande.

Den som sökte tjänsten inom utsatt tid är behörig men hon ansågs tydligen inte vara lämplig. Därför vaskade Samlingspartiet i Helsingfors fram en kandidat som är både lämplig och behörig. Gruppen lanserade läkaren och politikern Laura Räty, 33.

I Helsingfors består stadsdirektörskollegiet av personer som alla har en politisk bakgrund och bindning. Överborgmästaren, stadsdirektören Jussi Pajunen är samlingspartist, biträdande stadsdirektör Pekka Sauri hör till De gröna, Hannu Penttilä och Tuula Haatainen är socialdemokrater. Biträdande stadsdirektör Paula Kokkonen som avgår med pension på sensommaren hör till Samlingspartiet.
Samlingspartiets plan är att Laura Räty ska ersätta Paula Kokkonen.

I Helsingfors irriteras en del politiker över att det inte blir någon valsituation. De ogillar rollen som gummistämplar. Fullmäktige förutsätts välja den kandidat som Samlingspartiet lanserat.
Laura Räty är behörig även om hennes ledarerfarenhet ifrågasätts. Hur mycket ledare och chef ska hon då vara? Hennes stab kommer ju att bestå av socialdirektör Paavo Voutilainen och hälsovårdsverkets verkställande direktör Matti Toivola. Som föredragande tjänsteman har hon som biträdande stadsdirektör all den hjälp och allt det stöd som experterna på socialverket och hälsovårdsverket kan ställa upp med. Dessutom finns det både en socialnämnd och en hälsovårdsnämnd.

I Helsingfors är biträdande stadsdirektörerna föredragande tjänstemän i stadsstyrelsen. Det betyder att de formulerar beslutsförslagen.

I Helsingfors står social- och hälsovården för drygt hälften av stadens årsbudget. Det handlar om en tung post med tusentals anställda.

De politiker som efterlyser större ledarerfarenhet och kritiserar alternativlösheten har på sätt och vis rätt.
Men å andra sidan är det fräscht och modigt av Samlingspartiet att lansera en ung, ambitiös, högt utbildad kvinna som dessutom är småbarnsmamma.
Hur ofta ser vi unga kvinnor som siktar på höga samhällsposter? Mot den bakgrunden är det bra att Laura Räty anmälde att hon är intresserad av jobbet. Riktigt snyggt hade det naturligtvis varit om hon hade pressat ur sig en CV och lämnat in sin ansökan inom utsatt tid.

Valet av ny biträdande stadsdirektör efter Paula Kokkonen kommer till behandling i stadsfullmäktige den 15 juni.

Dessutom ... I Vanda pågår kampen om posten som biträdande stadsdirektör med ansvar för stadsplaneringen. Samlingspartiet gör anspråk på att få tjänsten. I Esbo diskuterar lokalpolitikerna tekniska direktören Olavi Loukos framtid. Louko fälldes nyligen för tagande av muta.