Foto: Pressfoto

Direktörsval blir politiksoppa – igen

Minerva Krohns (Grön) beslut att ställa upp mot Laura Räty (Saml) för posten som biträdande stadsdirektör leder än en gång till debatt om hur tjänstemännen ska tillsättas.

Välmeriterad och lagd för den utmaning det skulle innebära att leda den enhet dit hälften av Helsingfors stads budgetpengar går. Så motiverar fullmäktigeordförande Minerva Krohn, 43, sitt beslut att ställa sig till förfogande för tjänsten som biträdande stadsdirektör för social- och hälsovården.

Efter tjugo år som hälsostationsläkare och nu utvecklingsöverläkare vid Institutet för hälsa och välfärd (THL) är Krohn onekligen meriterad. Men hon tillhör fel parti.

– Samlingspartiet har sagt att det är deras post men det finns inget avtal om det mellan oss och dem. Socialdemokraterna har tidigare haft ett sådant avtal men inte längre.

Men systemet i huvudstaden har ändå länge gått ut på att partierna lagt beslag på respektive stadsdirektörsposter. Sedan har man hittat en meriterad person inom partiet.

De senaste valen har i någon mån föregåtts av pinsamheter, bland annat då socialdemokraterna 2007 hade stora svårigheter att hitta en lämplig efterträdare till Ilkka-Christian Björklund. Slutligen böjde sig dåvarande riksdagsledamot Tuula Haatainen och blev biträdande direktör för bildnings- och personalväsendet.

När social- och hälsovårdsdirektören Paula Kokkonen nu ska pensionera sig har Samlingspartiet stått inför samma dilemma. Den enda sökanden ansågs inte vara tillräckligt meriterad. Situationen slutade med att man anmälde läkaren Laura Räty, 33, som Kokkonens efterträdare trots att hon inte sökt tjänsten.

Fullmäktige beslutar om vem som väljs på onsdag men i praktiken brukar partiets kandidat väljas, oberoende av om något annat parti ställt upp en kompetent motkandidat.

– Det är på inget sätt något elegant system. Det här handlar om en mycket märkvärdig post och fullmäktige borde diskutera om det är rätt att politisk erfarenhet ska räknas och hur mycket erfarenhet ska räknas in, säger Krohn.

En person hade sökt platsen trots att den är viktig. Beror det på att tjänsterna är partivikta?

– Förstås påverkar det. I Helsingfors söker man kombinationen yrkeskunskap och politisk erfarenhet till de här tjänsterna och det är en svår kombination.

Är de gröna beredda att avstå den post Pekka Sauri nu har om ni får den här posten?

– Nej. Han är vald för sju år. Det är inte möjligt att byta ut honom.

Krohns intresseanmälning till tjänsten har inte passerat obemärkt.

– Nu anklagas vi för åldersrasism för att vi med att ställa upp en egen kandidat anses ha underkänt Laura. I stället borde vi ju tala om problemen som finns i hälsan och välfärden och det är ett område som jag kan.