Trycket från vapenlobbyn blev för hårt

Nio av tio amerikaner vill – men senaten ville inte.

De striktare bakgrundskontrollerna av vapenköpare som president Barack Obama drivit hårt på föll platt i senaten.

Fyra demokratiska och femtio republikanska röster ledde till Obamas mest svidande nederlag hittills.

Inte en enda av de vapenlagar Obama körde på fick ett ja – men inte heller republikanerna uppluckringar fick något understöd. Att det blev nej till förbudet mot automatvapen förvånade ingen, det hade stått klart länge.

Den mäktiga vapenlobbyn National Rifle Association NRA hade pepprat senatorerna med samtal, brev och e-post under de gångna veckorna – och pressen på flera velande senatorer blev för hård. Speciellt de som ska omväljas i november 2014 och bor i vapenvänliga stater hade svårt att stå emot då NRA hotade med politiska repressalier ifall de röstar ja.

Och då vägde det lätt att opinionsmätning efter opinionsmätning visar att folket faktiskt skulle vara redo för det. Kravet på strängare bakgrundkontroller för att sålla ut kriminella och mentalt sjuka stöds av nästan 90 procent av de tillfrågade – också av republikaner och vapenägare.

Sällan har omvärlden fått se Obama så arg som efter att senaten torpederat vapenlagarna.
– Det här är en skamlig dag för Washington, sade han utanför Vita huset och skällde ut de senatorer som vek sig för NRA:s hot. Han anklagade också vapenlobbyn för att ha ljugit om vad lagarna skulle innebära.

Obama var väldigt tyst om vapen under sin första presidentperiod – till besvikelse för många som tyckte att han borde ha gripit tillfället i akt efter att ex-kongressledamoten Gabrielle Giffords blev skjuten i januari 2011.

Men den eldfängda frågan kändes alltför farlig att ta i för Obama samtidigt som kampanjen inför presidentvalet 2012 höll på att ta ordentlig fart.

Obama har nämligen en egen informell "Obamaregel" om att enbart satsa prestige och tid på frågor som har en mycket klar chans att få ett ja i kongressen. Den regeln bröt han ändå mot efter Newtown-massakern. Då

skyndade han sig att lägga fram ett omfattande paket med strängare vapenlagar – i tron att medborgaropinionen och kongressen för första gången på två årtionden var redo att skärpa vapenlagarna.

Folket kanske var det, men för senatorerna blev det för mycket för snabbt. Enligt politiksajten Politico.com hade en senator klagat till Vita huset att det blev för mycket progressiva ämnen på en gång.
– Vapen, bögar och invandring – det är för mycket. jag kan stödja er när det gäller en eller två av dem, men inte alla tre, sade senatorn enligt sajten.

Frågan är nu vad nederlaget gör för Obama. Är det börjar på en nedförbacke eller ska han lyckas få ångan upp igen när och om invandringslagarna godkänns? Men om också de knockas blir det nog svårt för Obama att resa sig igen.
Skribenten är utrikesredaktör.