Sepp Blatter. Foto: Anthony Anex

Makt korrumperar

Ett gammalt ordspråk som är lika sant idag som igår. Josef Blatter blev tyvärr omvald som Fifas president.

Och man ser samma mönster som hos den gamle Fia presidenten Jean-Marie Balestre. Snäll mot delegater från små och fattiga länder och mer eller mindre ignorera de stora. Med ett par undantag. Man får absolut inte stöta sig med länder som styrs av diktatorer.

Blatter säger att han vill ändra saker och ting bl.a. genom en ny exekutiv kommitté med medlemmar från mindre stater. Ett perfekt sätt att få ett troget gäng som aldrig kommer att säga emot honom.

Tvärtom. Gratis resor till kongresser och få bo på hotell som de aldrig skulle ha råd med själva. De delegaterna får också massor av finansiellt stöd.

Tysk tv visade ett program för ett par veckor sedan som var mycket kritiskt. Bl.a. presenterade man det kontrakt som ett värdland för VM måste skriv under. Som t.ex. att Fifa inte behöver betala någon skatt på den enorma vinst man gör eller, och det är ännu värre, att de ­internationella arbetslagarna och rättigheter inte gäller och pengar som försvunnit från förbunds bankkonton. Finsk tv borde köpa in det.

Det har skrivits mycket de sista dagarna så jag skall inte upprepa mer. Jo en sak till. En herre från Afrika som stödde Blatter blev intervjuad i tv. Han sa att schweizaren var som Nelson Mandela, moder Teresa, Jesus och självaste Gud för fotbollen. Jag skrattade så tårarna rann.

Men vad har det med formel 1 att göra? Balestre var inte precis en ängel. Maktgalen är nog ett bättre ord. Han styrde Fia som sin egen privata klubb.

På den tiden kunde man inte kritisera honom ostraffat. Det gjorde en fransk journalist. Hans presspass blev indraget så länge Balestre var president.

Det kan inte Blatter göra men han låtsas varken se en kritisk journalist eller höra hans frågor. Balestre blev också återvald gång efter gång genom att tja vad skall jag kalla det. Låt mig säga att han var mycket generös när det gällde vissa delegaters välbefinnande.

Det finns vittnen som jag pratat med. De herrarna kom också ofta från länder med fattiga förbund. De stora precis som i Fifa hade ju råd att betala själva och var ju bara besvärliga och ställde obehagliga frågor. Så de behövde varken Blatter eller Balestre ta någon hänsyn till.

Det här systemet höll i många år tills Bernie Ecclestone tröttnade och övertalade sin gamle vapendragare Max Mosley att ställa upp. Max lyckades mycket tack vare svensken Lars Österlind som var "generalstabschef". Man besökte inte ens de länder som man visste alltid skulle rösta på fransmannen av ren tacksamhet. I stället koncentrerade man sig på alla andra och vann överlägset.

Blatter sa i en intervju idag att han kan förlåta men glömmer inte. Sådant kallas för förtäckt hot. Det kunde Balestre också ha sagt och såvitt jag minns sa han det också på en presskonferens.

När skall Fifa äntligen få en kandidat som är stark och intelligent nog att störta diktatorn? Kanske orden slug och street smart är bättre ord. Samt en Lars Österlind som leder kampanjen. Han och Max Mosley visade ju att det är möjligt att flytta på en gubbe som har en betonghäck.